Ce ne aduce Moşul de la Finanţe

Ce ne aduce Moşul de la Finanţe
De la păhărele de 2 lei până la maşini şi apartamente, toate se pot afla în sacul lui Moş Crăciun, dacă acesta “se aprovizionează” de la Direcţia Finanţelor Cluj.
Rafturile de la magazinul cu produse confiscate de inspectorii fiscali se golesc pe zi ce trece în această perioadă. Îmbrăcămintea, cafelele şi băuturile sunt cele mai căutate produse de către clujenii care doresc să cheltuie cât mai puţin. Pentru cei care sunt dispuşi să cheltuie zeci sau sute de mii de lei, Finanţele vând la licitaţie maşini, apartamente şi terenuri.

Pantofi sport la 40 de lei, cămăşi la 15 lei sau pălării de bărbaţi sau de dame la 10 lei sunt câteva dintre articolele de îmbrăcăminte din magazinul din curtea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. La categoria băuturi regăsim sticle de Unicum de un litru la preţul de 70 de lei sau votca de un litru Wyborowa la 50 de lei. Clienţii pot alege dintr-o varietate de pahare la preţuri de 2 şi 3 lei. O noutate pe rafturi sunt aparatele de masaj, la preţuri de 80 şi 100 de lei.

Vânzătoarea de la magazinul Finanţelor spune că preţurile sunt mai mici cu 20-50%, în funcţie de produs. “În această perioadă, înainte de sărbători, avem mai mulţi clienţi care caută să cumpere produse de sezon, cum ar fi cafea sau îmbrăcăminte”, a precizat Elena Stan. Oamenii care trec pragul magazinului au păreri împărţite. “Sunt produse de slabă calitate, care nu-şi merită preţurile”, spune un client. “Preţurile sunt mai bune aici decât cele pe care aceste produse le au într-un magazin obişnuit”, afirmă o femeie.
Pentru clujenii cu dare de mână, dar totuşi amatori de preţuri sub cele de piaţă, Direcţia Finanţelor vinde la licitaţie maşini, apartamente şi terenuri. Acestea provin de la firme executate de Finanţe sau de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj (DRAOVC), care numai în acest an a confiscat şapte maşini în care se regăseau ţigări sau alcool de contrabandă. Cele mai valoroase exponate din parcul auto de la Direcţia Vamală sunt un Audi A4, confiscat recent, două Mercedes Sprinter, trei Citroen Jumper şi un camion Man.

“Maşinile sunt valorificate de către Finanţe. Instituţiile statului sunt însă prioritare la preluarea lor. În acest an am dat un Citroen Jumper Primăriei Cluj-Napoca şi un Nissan Terrano unei alte primării. Autovehiculele pot fi valorificate numai după o sentinţă definitivă, în cazul în care există contestaţii din partea proprietarilor”, a explicat purtătorul de cuvânt al DRAOVC, Ştefan Almăşan. Unele maşini sunt în curtea Direcţiei Vamale chiar şi de un an. “Până la această oră avem produse vândute în valoare de 860.000 de lei, dintre care prin magazinul nostru de desfacere, de peste 15.000 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGFP Cluj, Gligor Gavriş.

Autovehiculele aflate la sediul DRAOVC au fost confiscate deoarece erau pline cu ţigări sau alcool de contrabandă. “Faţă de 2009 observăm o creştere cu aproximativ 20% atât a capturii de alcool, cât şi în ceea ce priveşte captura de ţigări. Ţigările provin din Moldova şi Ucraina şi sunt aduse în România fără a fi accizate. Persoanele fizice sau juridice încearcă astfel să obţină un profit ilicit”, a declarat purtătorul de cuvând al DRAOVC, Ştefan Almăşan. Instituţia a confiscat în acest an 8.000 de tone de alcool, din patru maşini, şi 3.000 de cartuşe de ţigări, din trei maşini. După confiscare, ţigările sunt predate producătorilor pentru distrugere, iar alcoolul, pentru folosinţă.

Mega-licitaţie la Finanţe azi

Finanţele scot astăzi la licitaţie o serie de bunuri mobile şi imobile:

Renault Kangoo din 2001 la preţul de pornire de 4.669 lei fără TVA.
Apartament pe Calea Floreşti, Cluj-Napoca – 136.500 lei fără TVA
Teren intravilan Calea Turzii de 748 metri pătraţi – 634.500 lei
Skoda Octavia din 2004 – 15.825 lei
Corp de clădire pe strada Onisifor Ghibu, Cluj-Napoca – 148.680 lei
Teren în localitatea Luna de Sus de 3.900 mp – 212.325 lei
Teren intravilan Cluj-Napoca, strada Fagului, de 772 mp – 207.000 lei
Teren cu vegetaţie forestieră în Băişoara de 82.100 mp – 1.685.000 lei
Spaţiu comercial pe strada Memorandumului de 191 mp – 1.012.000 lei

Comenteaza