Ce păţeşti dacă nu porţi mască sau dacă deschizi terasa în weekendul acesta?

Ce păţeşti dacă nu porţi mască sau dacă deschizi terasa în weekendul acesta?
| Foto: rfi.ro

Mai multe restricţii au fost luate joi noapte de Guvern, prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), printre care obligaţia de a purta mască, de a completa declaraţie la ieşirea din localitate, păstrarea teraselor închise. Totuşi, amendarea celor care nu respectă regulile nu este posibilă până luni.

Dacă astăzi nu porţi mască în autobuz sau metrou ori pleci din localitate fără să completezi declaraţia pe proprie răspundere, nu poţi fi amendat de poliţişti. Tocmai de aceea, aceştia se folosesc de o lege din 1991 (Legea 61/1991) pentru a da avertismente oamenilor, inclusiv la metrou, unde le recomandă acestora să fie responsabili. 

Potrivit unor surse din Poliţie, agenţii ştiu că nu pot da amenzi, de aceea dau avertismente şi caută să discute cu cetăţenii. 

Nici în cazul unui patron care vrea să deschidă terasa de azi, posibilitate care s-a tot vehiculat în ultimele zile, nu prea există pârghii legale pentru ca acesta să fie sancţionat. 

Nerespectarea restricţiilor impuse va putea fi sancţionată de luni încolo, când legea stării de alertă, promulgată vineri de preşedinte, va intra în vigoare şi va produce efecte.

Guvernul a decis, joi, să nu mai aştepte intrarea legii în vigoare şi să declare starea de alertă încă de vineri prin intermediul Hotărârii CNSU 24/2020, publicată azi-noapte în Monitorul Oficial, transmite Mediafax.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza