Ce spune Kremlinul despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Ce spune Kremlinul despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump
| Foto: g4media.ro

Încercarea de asasinat a fostului preşedinte Donald Trump, candidatul republican pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA, a stârnit reacţii internaţionale variate, relatează The Kyiv Independent.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa pentru o recuperare rapidă a lui Trump, în timp ce răspunsul Kremlinului a avut o poziţie distinctă.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a început prin a respinge orice idee de implicare directă a Rusiei în tentativa de asasinat. În schimb, a indicat spre atmosfera politică tensionată şi polarizată din Statele Unite, insinuând că aceasta ar fi contribuit la incident.

Reprezentanta Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a escaladat retorica, cerând SUA să reconsidere unele politici, pe care le-a acuzat că incită ură şi terorism. Vladimir Soloviov, un cunoscut prezentator TV rus, a mers mai departe prin a implica direct Ucraina în atac. A prezentat incidentul într-o narativă în care sprijinul SUA pentru Ucraina a fost portretizat ca un factor care a permis astfel de acţiuni.

John Foreman, fost ataşat de apărare al Marii Britanii la Moscova, a contextualizat aceste declaraţii ca parte a strategiei mai largi a Rusiei de a exploata diviziunile politice în ţările vestice. A subliniat preferinţa Rusiei pentru realegerea lui Trump, anticipând posibile schimbări în politica SUA faţă de Ucraina sub o administraţie Trump. Foreman a evidenţiat modelul Kremlinului de a utiliza tensiunea politică pentru a obţine avantaje strategice, atât la nivel intern, cât şi internaţional. A menţionat tactici similare care ar fi utilizate în Europa, indicând un efort persistent al Rusiei în influenţarea opiniei publice şi a rezultatelor politice.

În timp ce Foreman a exprimat scepticism cu privire la succesul imediat al narativei Rusiei, a recunoscut potenţialul acesteia de a semăna diviziuni şi de a influenţa percepţiile pe termen lung. Acesta a subliniat că, în ciuda transparenţei sale, Kremlinul continuă să valorifice astfel de incidente pentru a-şi avansa obiectivele geopolitice.

Comenteaza