Cei 9 africani aşteptaţi la controlul pentru Ebola, de negăsit

Cei 9 africani aşteptaţi la controlul pentru Ebola, de negăsit
4 studenţi şi 5 rezidenţi africani ai UMF Cluj care provin din zone cu risc, în cazul în care au părăsit România în ultimele 6 luni, sunt aşteptaţi la controlul preventiv pentru maladia Ebola, pe care trebuie să-l facă obligatoriu la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, înainte de a intra la cursuri. Alţi 2 studenţi au fost evaluaţi şi au fost declaraţi sănătoşi, iar alţi 2 rezidenţi nu au părăsit ţara în ultimele şase luni. Cei 4 au primit adeverinţe că pot participa la cursuri.

„In urma notificarilor adresate Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale, s-a solicitat directorului medical al Spitalului Universitar Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, sa elaboreze un protocol medical de urmarire si supraveghere pentru persoanele cu risc de contaminare cu virusul Ebola. Acest protocol a fost adoptat in Consiliul de Administratie al universitatii, ca strategie de prevenire a acestui virus si se aplica celor 6 studenti si 7 rezidenti care provin din zone cu risc, in cazul in care au parasit Romania in ultimele 6 luni", se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Relaţii Publice al UMF Cluj.

Amintim că din totalul de 13 studenţi şi rezidenţi ai UMF Cluj care provin din zone cu risc 4 s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj şi au primit adeverinţe că pot să participe la cursuri.

ZIUA de CLUJ a întrebat Biroul de presă al UMF Cluj care este situaţia cu ceilalţi 4 studenţi şi 5 rezidenţi vizaţi de acest protocol.

„Nu vin toţi la 1 octombrie. Unii mai întârzie, din diverse motive, poate până obţin viza. Cel mai probabil n-au părăsit ţara în ultimele şase luni", a declarat Ioana Bunea, purtător de cuvânt al UMF Cluj.

Ioana Bunea mai afirmă că decanatele facultăţilor UMF la care studiază cei 9 studenţii şi rezidenţii africani vizaţi de protocolul preventiv i-au anunţat pe aceştia, că în cazul în care au părăsit ţara în ultimele şase luni, în  momentul în care sosesc în România, trebuie să se prezinte  la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj.

„Ei nu vor fi primiţi la cursuri înainte de a trece pe la Spitalul de Boli Infecţioase", a mai afirmat Ioana Bunea.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, Mihaela Lupşe, ne-a confirmat că luni nu s-a prezentat la spital nici unul din cei 9 studenţi şi rezidenţi, care mai trebuie să treacă prin controlul preventiv.

Directorul medical Mihaela Lupşe, la întrebarea ZIUA de CLUJ, a avansat o ipoteză cu privire la întârzierea sosirii studenţilor şi rezidenţilor africani : „ Este foarte posibil să-şi facă carantinarea la ei în ţară".

Publicăm mai jos integral, aşa cum l-am primit pe email de la Biroul de Relaţii Publice al UMF Cluj, protocolul de screaning al celor care se intorc din zone afectate de virusul Ebola:


Protocol de screening al studentilor care se intorc din zone afectate de Ebola, din urmatoarele state africane: Congo, Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Guineea Bissau, Sernegal, Mali, Coasta de Fildes, Benin, Niger, Ciad si Camerun

Studentilor si rezidentilor care se intorc din zonele afectate de Ebola li se recomanda: prezentarea la serviciul de garda al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, str Iuliu Moldovan 23, unde vor fi consultati. In urma consultului, in functie de starea clinica, li se va elibera un buletin de analize sau vor fi retinuti pentru carantinare.

Cei care nu vor fi retinuti pentru carantinare nu pot participa la activitatea didactica pana cand nu vor obtine al doilea buletin, la 4 zile interval, din acelasi serviciu. Cu cele 2 buletine se vor prezenta la UMF "Iuliu Hatieganu" la secretariat pentru a putea incepe cursurile.

Avand in vedere ca incubatia se poate extinde pana la 21 zile, studentii vor semna un formular in care se obliga sa se "auto-monitorizeze" si sa se adreseze Serviciului de garda al Spitalului Clinic de Boli Infectioase (auto-raportare) in aceasta perioada pentru simptome sugestive de boala in scopul prevenirii raspandirii bolii.

Care sunt simptomele de îmbolnăvire?

Debutul simptomelor Ebola este brusc si include simptome asemanatoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat.

Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostratie), vasculare (hiperemie conjunctivala/faringiana), cunanate (eruptii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultati de respiratie).

Mai tarziu, in faza de stare a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica, in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna, ca urmare a coagularii intravasculare diseminate.

Perioada de incubatie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Cum se transmite EBOLA ?

Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sangele infectat, secretii, tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la sapte saptamani dupa recuperarea clínica.

Director medical Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj

Conf. Dr. Mihaela Lupse "

 

 

 

Comenteaza