Cel puţin 262 de copii ucişi şi 415 răniţi în Ucraina. UNICEF: "Consecinţe nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial"

Cel puţin 262 de copii ucişi şi 415 răniţi în Ucraina. UNICEF: "Consecinţe nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial"

UNICEF a anunțat miercuri, de Ziua Copilului, că cele "aproape 100 de zile de război din Ucraina au avut consecinţe devastatoare pentru copii, la o amploare şi o viteză nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial".

UNICEF avertizează că războiul a provocat o criză acută a protecţiei copilului, copiii care fug de violenţă fiind expuşi unui risc semnificativ de separare de familie, de violenţă, abuz, exploatare sexuală şi trafic. Majoritatea au fost expuşi la evenimente profund traumatizante.

„Aproape 100 de zile de război din Ucraina au avut consecinţe devastatoare pentru copii, la o amploare şi o viteză nemaiîntâlnite de la al Doilea Război Mondial, a afirmat astăzi UNICEF. Trei milioane de copii din Ucraina şi peste 2,2 milioane de copii din ţările care găzduiesc refugiaţi au acum nevoie de asistenţă umanitară. Aproape doi din trei copii au fost strămutaţi din cauza luptelor. Pe baza informaţiilor verificate de OHCHR, în medie mai mult de doi copii sunt ucişi şi mai mult de patru sunt răniţi în fiecare zi în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate„, conform UNICEF.

De asemenea, infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă, până acum cel puţin 256 de unităţi sanitare şi una din şase „Şcoli sigure” susţinute de UNICEF în estul ţării fiind afectate până acum. Sute de alte şcoli din toată ţara au fost, de asemenea, avariate. Condiţiile pentru copiii din estul şi sudul Ucrainei, unde luptele s-au intensificat, sunt din ce în ce mai grave, susţine organizaţia.

„1 iunie este Ziua Internaţională a Copilului în Ucraina şi în întreaga regiune”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell.

„În loc să sărbătorim această zi, ne apropiem cu gravitate de 3 iunie – cea de-a 100-a zi a unui război care a devastat vieţile a milioane de copii. Fără o încetare urgentă a focului şi o negociere a păcii, copiii vor continua să sufere – iar consecinţele războiului vor avea impact asupra copiilor vulnerabili din întreaga lume”, a adăugat aceasta.

Comenteaza