Cele mai bune licee ale Clujului

Cele mai bune licee ale Clujului
ZIUA de CLUJ a realizat topul celor mai bune unităţi de învăţământ din 2012 după ce la finalul săptămânii trecute s-au afişat rezultatele repartizării elevilor care au susţinut testele naţionale.

Clasamentul celor mai bune licee din Cluj, realizat de ZIUA de CLUJ, este unul relevant pentru cei care vor să ştie pe ce loc se situează şcolile în care învaţă copiii lor, dar şi pentru părinţii ai căror copii vor fi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2012-2013. Topul a fost realizat pe baza celei mai mari ultime medii de admitere din liceele clujene.

Pe primul loc în ierarhia celor mai bune licee din Cluj se află de mai mulţi ani Colegiul Naţional „Emil Racoviţă", locul unde, după cum declară directorul instituţiei, Constantin Corega, s-a păstrat „spiritul racoviţist". Media de admitere la „Racoviţă" a crescut faţă de anul trecut. Astfel, dacă în vara lui 2011 ultima medie de intrare la specializarea ştiinţele naturii a fost 9,68, în acest an aceasta a crescut la 9,77. De asemenea, ultima medie de intrare la clasa de matematică-informatică a fost 9,42 cu 20 de sutimi mai mult faţă de 2011. „În ultimii ani a crescut mult nivelul claselor de gimnaziu de la "Racoviţă" şi datorită unui concurs pe care noi îl organizăm. Spiritul „racoviţist" merge pe ideea excelenţei. "Racoviţă" este o şcoală cu tradiţie, de peste 90 de ani, cu dotare materială de top, cu un corp profesoral foarte bun şi cu o atmosferă care atrage elevii", a declarat Constantin Corega, directorul liceului. Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" se află pe locul opt la nivel naţional în ceea ce priveşte ultima medie de admitere la profilul Ştiinţele Naturii, pe primul loc aflându-se Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti, unde ultima medie de intrare a fost 9,93 la profilul matematică-informatică.

Pe locul doi în Cluj se află Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" unde ultima medie de intrare la clasa de ştiinţele naturii a fost 9,66, în creştere cu şapte sutimi faţă de anul 2011. Ultima medie de intrare la clasa de matematică-informatică a fost 9,51, iar la filologie, 8,98. Media de admitere la clasa de ştiinţele naturii de la liceul „Bălcescu" clasează şcoala pe locul 20 la nivel naţional. „Profesorii se ocupă foarte mult de pregătirea elevilor şi probabil de asta suntem căutaţi. De obicei, la noi intră cei mai buni elevi. Suntem foarte implicaţi, iar între elevi, părinţi şi profesori e unitate. Şi promovabilitatea la bacalaureat am avut-o bună. A fost un singur picat. Se lucrează foarte mult cu elevii şi mă bucur că ne vin copii buni pe care noi îi menţinem. Îi învăţăm să înveţe. Sper ca rezultatele să fie la fel de bune şi în viitor. E uşor să ajungi în vârf, dar e mai greu să te menţii", a declarat Marinela Zamfir, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu".

Locul trei este ocupat de Liceul Teoretic „Avram Iancu" unde ultima medie de intrare la clasa de ştiinţele naturii a fost 9,50 faţă de 9,45 cât a fost în 2011. La Liceul „Avram Iancu" s-a intrat cu ultima medie 9,36 la clasa de matematică-informatică şi cu 8,87 la filologie.

Pe locul patru se află Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Turda, unde ultima medie de intrare în clasa de matematică-informatică a fost 9,29, iar la cea de ştiinţele naturii a fost 8,79. Clasat pe locul cinci în top este Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" unde s-a intrat cu media 9,24 la clasa de ştiinţele naturii faţă de 9,11, cât a fost în 2011, iar la matematică ultima media a fost 9,00.

Top 10 licee

1. Colegiul Naţional „Emil Racoviţă":
9,77 - ştiinţele naturii

2. Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu"
9,66 - ştiinţele naturii

3. Liceul Teoretic „Avram Iancu"
9,50 - ştiinţele naturii

4. Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" Turda
9,29 - matematică-informatică

5. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu"
9,24 - ştiinţele naturii

6. Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai"
9,16 -matematică-informatică

7. Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" Dej
9,11 - matematică-informatică

8. Liceul Teoretic „Bathory Istvan"
8,93 - matematică-informatică

9. Colegiul Naţional „George Bariţiu"
8,91- matematică-informatică

10. Colegiul Teologic Unitarian „Janos Zsigmond"
8,89 - matematică-informatică


Ce au ales elevii de 10

La nivelul judeţului Cluj au existat opt elevi care au obţinut media 10 la admiterea la liceu, adică au avut media 10 la testele naţionale care au avut loc luna trecută şi medie maximă pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. Astfel, Anca Căprariu, Mihnea Cuibus, Raluca Filip, Andreea Ghejan, Iulia Mircescu, Cezara Mureşan, Laura Nemeş şi Mara Pescaru au optat să îşi continue studiile la liceele „Petru Maior" din Gherla, „Emil Racoviţă", „Nicolae Bălcescu", „Pavel Dan" din Câmpia Turzii, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu", Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Turda, „Lucian Blaga", respectiv „Avram Iancu". „Eu am optat pentru Liceul „Racoviţă" pentru că este clar că pe matematică este cea mai bună opţiune pentru că sunt profesori foarte buni", a declarat Mihnea Cuibus, care a fost declarat în urmă cu câteva săptămâni „Elevul anului" la Cluj după ce a obţinut premiul I şi medalia de aur la olimpiada naţională de matematică.

 

 

Etichete
Comenteaza