Cele mai flagrante cazuri din lista constructorilor “ilegalişti”

Cele mai flagrante cazuri din lista constructorilor “ilegalişti”
ZIUA de CLUJ vă prezintă cele mai mari abateri de la autorizaţia de construire din lista imobilelor cu probleme afişată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.
Autorizaţii pentru o casă sau mai multe locuinţe familiale au fost încălcate grosolan de unii investitori, care au ridicat chiar şi două blocuri în loc de o casă sau 25 de apartamente în loc de cinci locuinţe. ZIUA de CLUJ vă prezintă patru astfel de imobile, care, potrivit primarului Sorin Apostu, nu vor primi certificate de edificare, în lipsa cărora cumpărătorii apartamentelor nu pot obţine cărţi funciare.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au postat pe pagina de internet a instituţiei o listă cu 13 imobile, pentru care au fost respinse cererile de atestare a edificării lor şi de primire a dovezii de luare în folosinţă din cauza nerespectării autorizaţiilor de construire. “Niciunul dintre imobilele construite fără să respecte autorizaţia emisă de către Primărie nu va primi dovada de luare în folosinţă a imobilului, obligatorie pentru a putea intabula construcţia”, a explicat primarul Sorin Apostu. Acesta s-a arătat surprins de descoperirile inspectorilor primăriei, deşi ZIUA de CLUJ a semnalat anterior numeroase cazuri de acest gen. Edilul a precizat că municipalitatea va porni procese împotriva constructorilor ilegalişti şi că aceştia nu vor mai fi toleraţi. Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat patru imobile din “lista neagră”.

Strada Wolfgang Amadeus Mozart (cartierul Bună Ziua) nr. 12-14 - autorizaţia 233 din 2010 pentru “casă unifamilială” pe numele lui Vasile Matei. La faţa locului se pot vedea două blocuri de dimensiuni diferite cu cel puţin 18 apartamente în total. “Conform instalaţiilor şi compartimentărilor, a executat mai multe apartamente”, au precizat inspectorii primăriei. Blocurile nu sunt încă locuite, deoarece se mai lucrează la finisarea lor. Nici urmă de panou de şantier cu datele constructorului şi coordonatele imobilului. Întrebaţi de Vasile Matei, muncitorii ne-au trimis la o agenţie imobiliară, Casa Cluj, din apropiere. “Doar îl cunosc pe domnul Matei, iar casele acelea două sunt conform autorizaţiei”, ne-a spus un reprezentant al agenţiei. Acesta nu ne-a furnizat datele de contact al constructorului.

Strada George Vasile Bibescu (cartierul Europa) nr. 48 – autorizaţie din 11 octombrie 2007 pe numele lui Daniel Moldovan pentru imobil cu locuinţe colective, însă constructorul s-a lăcomit şi a amenajat locuinţe atât în pod, cât şi la demisol. Acestea nu erau prevăzute în autorizaţie, conform inspectorilor primăriei. Proprietarul unei vile vecine spune că s-a resemnat. “Faptul este consumat. Dacă unele zone sunt prevăzute pentru case, primăria ar trebui să respecte acest lucru şi să nu dea autorizaţii”, a spus Mircea Suciu, unul dintre vecini.

Strada Hameiului (cartierul Mănăştur) nr. 5 – autorizaţie pentru “locuinţe familiale înşiruite” cu regim de înălţime D+P+2E, pe numele Danielei Cenan. La faţa locului se poate vedea un bloc cu două etaje şi mansardă, în care sunt 25 de apartamente. Proprietara unuia dintre ele, Monica N., spune că aşteaptă din primăvara lui 2009 intabularea locuinţei. “Am şi clauză în contract că, dacă nu respectă termenul, constructorul îmi dă dublul sumei date pe apartament. Dar ce să-i mai cer, că şi-a declarat insolvenţa fiindcă nu mai are bani. Ne-a convins să-i dăm toţi banii de la început că ne-a făcut reducere de 3.000 de euro. Ne-a arătat autorizaţia şi ne-a dus de nas”, spune locatara. Daniela Cenan nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor ZIUA de CLUJ.

Strada Ion Negoiţescu (cartier Gheorgheni) nr.7A – autorizaţie din octombrie 2007, pe numele lui Ştefan Mândruşcă şi Marcel Coroiu, pentru trei locuinţe unifamiliale înşiruite cu regim de înălţime D+P+E+M. “S-au construit 21 de apartamente”, se menţionează în lista Primăriei. 15 familii de pe strada Ion Negoiţescu s-au adresat instanţei de judecată şi au reuşit să obţină anularea autorizaţiei de construire, însă nu pentru numărul de apartamente, ci pentru faptul că nu are drum de acces. Străduţa care duce la bloc se află în proprietatea comună a riveranilor dinainte ca Mândruşcă şi Coroiu să înceapă construcţia blocului.

“Ne-am legat de acest lucru, deoarece a fost mai uşor de demonstrat. Partea cu apartamentele era mai complicată”, a spus unul dintre reclamanţi, sub protecţia anonimatului. Cei doi investitori au cerut reautorizarea imobilului. “Sunt mai multe apartamente pentru că ne-am răzgândit în privinţa proiectului în timp ce construiam. Ne-am adaptat la cerinţele pieţei. Deocamdată, întreg imobilul este în proprietatea noastră, deoarece nu putem să vindem locuinţele”, ne-a spus Ştefan Mândruşcă.


Comenteaza