Cele mai frecvente greşeli în post VIDEO

Cele mai frecvente greşeli în post VIDEO
Dacă aţi decis să ţineţi post, aveţi totuşi grijă de sănătatea dumneavoastzră. Medicii spun că de prea multe ori credincioşii confundă această perioadă cu una de cură de slăbire sau că, dimpotrivă, compensează lipsa unor alimente cu porţii prea mari de mâncare. În final, toate aceste derapaje pot duce la grave probleme de sănătate.

Cea mai frecventă greşeală o fac cei care confundă perioada de post cu o cură de slăbire şi ajung astfel să se înfometeze timp de 6 săptămâni.

"Devin foarte astenici, au o capacitate redusă de memorare în cazul intelectualilor sau pe cei cu activităţi fizice, nu-i mai ţin puterile", spune medicul nutriţionist Nicolae Hâncu. "A doua mare greşeală care se face este un supraconsum de mâncare chiar de post. Foarte multe persoane, după 6 săptămâni, de regulă după Anul Nou, constată că s-au îngrăşat 2-3 kilograme".

Medicii le recomandă credincioşilor care ţin post să furnizeze organismului acelaşi număr de calorii ca şi în mod obisnuit.

Alimentele scoase din meniu în timpul postului trebuie înlocuite cu altele la fel de bogate în vitamine şi nutrienţi. "Laptele de exemplu poate fi înlocuit cu laptele de soia, carnea şi produsele din carne se înlocuiesc cu leguminoasele, soia, fasole, ciuperci, mazăre, linte", spune Hâncu. "Grăsimile le dăm la o parte că sunt de origine animală, uleiurile vegetale, am spus, trebuie multă cumpătare, maxim două linguri şi dulciurile şi acestea cu mare precauţie".

Credincioşii care au diverse probleme de sănătate sunt sfătuiţi să ceară dezlegare de la post. Medicii spun că, atlfe, regimul ţinut în timpul săptămânilor de post le va agrava starea de sănătate.

Reporter: Andreea Popa
Imagine: Florin Dan

Comenteaza