Cele mai mici preţuri din pieţele clujene
- Scris de Cristina Pirvu
- 23 Mar 2012, 21:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe portalul său de internet un raport privind preţurile din pieţele din ţară la legume, carne şi ouă. Conform conducerii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, pieţele cele mai ieftine din Cluj-Napoca sunt cele administrate de primărie.
"Pieţele cele mai ieftine sunt administrate de Primăria Cluj-Napoca. Acolo sunt stabilite preţurile maximale, iar producătorii sunt obligaţi să se conformeze şi nu pot pune un preţ mai mare", a declarat Grigore Onaciu, directorul DADR Cluj. El susţine că preţurile pentru legume, fructe, carne şi ouă se fac în funcţie de cerinţele pieţei. "Preţurile sunt în funcţie de cerinţele de pe piaţă. Noi intensificăm controalele la legume şi fructe pentru a găsi provenienţa lor şi ca să nu se vândă produse din Grecia sau Turcia fără certificate de calitate", a explicat Onaciu. Conform acestuia, producătorii români pot vinde roşii în această perioadă doar dacă dovedesc că au solar acasă. "Având în vedere că vremea este călduroasă, peste trei-patru săptămâni o să apară în pieţe spanac, ridichi la vânzare. În Cluj sunt 10 hectare de sere şi o să apară aceste produse pe piaţă", a spus Onaciu. Potrivit directorului DADR Cluj, o soluţie ieftină pentru clujeni ar fi ca aceştia să achiziţioneze legume din Piaţa Agrotransilvania din Dezmir sau direct de la ferme, de la producători.
Vineri, în Piaţa Leul din centrul Clujului, preţul pentru un kilogram de smântână varia între 7,5 şi 10,5 lei, în funcţie de procentul de grăsime pe care aceasta îl conţine. Un kilogram de mere costă între 2,5 şi 3 lei, în funcţie de soi, iar fasolea boabe are preţuri cuprinse între 4 şi 8 lei. Kilogramul de ceapă costă între 1,5 şi 2 lei, la fel ca şi unul de varză. Preţul pentru un kilogram de cartofi era cuprins între 0,8 şi 1,2 lei. Simona Mureşan vindea ouă în Piaţa Leul. "O să scadă preţurile pentru că vremea se încălzeşte şi găinile ouă mai mult", a explicat Mureşan.
Preţurile din piaţă pentru un ou erau cuprinse între 0,7 şi 1 leu, iar un ou de prepeliţă costa 50 de bani. "Sunt preţuri bune. Eu am cumpărat ceapă. În Mănăştur preţurile sunt mai mari. Am dat 1,5 lei pe un kilogram de ceapă", a declarat clujeanca Ana Pop, în vârstă de 60 de ani.
În Piaţa Hermes din cartierul Gheorgheni preţurile sunt asemănătoare. "Preţurile sunt foarte slabe pentru noi, ţăranii. Vând mere cu 50 de bani kilogramul şi cartofii cu 1 leu kilogramul", a povestit un producător. În Piaţa Hermes cartofii se vindeau cu 1 leu kilogramul, roşiile româneşti, cu 10 lei kilogramul, iar varza, cu 2 lei kilogramul. Preţurile pentru un kilogram de mere au fost cuprinse între 50 de bani şi 3 lei, în funcţie de soi şi de mărime.
Conform statisticilor MADR din săptămâna 12-18 martie, preţurile din pieţele clujene pentru un kilogram de cartofi au variat între 0,7 şi 1,2 lei, fasolea boabe s-a putut cumpăra cu preţuri cuprinse între 5 şi 8 lei pe kilogram, varza, cu preţuri între 1,5 şi 3 lei pe kilogram, iar ceapa s-a vândut cu 2-2,5 lei. Statistica relevă faptul că merele se vând în Cluj cu 2-3,5 lei.
Datele MADR arată că un kilogram de carne de porc (carcasă - n. red.) se vinde la Cluj cu preţuri cuprinse între 9,8 şi 11,5 lei, cel mai ridicat preţ la kilogramul de carne de porc fiind în judeţul Constanţa, unde preţurile variază între 12 şi 15 lei. Litrul de lapte se vinde la Cluj cu 2-3 lei, aproape jumătate din preţul din Buzău, care este cuprins între 4 şi 5 lei. La Cluj un kilogram de smântână se poate cumpăra cu preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei.