Celebrele amenzi de “un miliard” nu au mai ajuns în bugetul primăriei

Celebrele amenzi de “un miliard” nu au mai ajuns în bugetul primăriei
Din nouă amenzi maxime aplicate de municipalitate constructorilor ilegalişti din Cluj-Napoca, doar una a fost achitată, de beneficiarul blocului ilegal de pe Aleea Negoiu.
În ultimii cinci ani, municipalitatea a aplicat nouă amenzi a câte 100.000 de lei (un miliard de lei vechi - n. red.) beneficiarilor unor construcţii fără autorizaţie sau care nu au respectat autorizaţia emisă de Primăria Cluj-Napoca. Dintre aceştia, singurul care a plătit amenda record este crescătorul de fazani Tudor Manole, primul care a primit o astfel de sancţiune, în 2006. Restul au fost contestate în justiţie, şapte aflându-se pe rolul instanţelor de judecată, iar una fiind redusă la 25.000 de lei.

Fostul primar Emil Boc a dispus în 2006 amendarea lui Tudor Manole, proprietarul terenului de pe strada Negoiu nr. 16, pe care investitorul Ioan Irimieş a ridicat fără autorizaţie un bloc cu cinci etaje. “Beneficiarul a achitat amenda stabilită în sarcina sa, însă nu a luat măsurile necesare pentru a intra în legalitate, ba mai mult, a continuat lucrările de construire, astfel că blocul de locuinţe este în prezent finalizat”, au precizat reprezentanţii primăriei în dosarul în care au cerut demolarea blocului. Procesul a fost pierdut definitiv de municipalitate în 2009.

Amenda lui Manole a rămas singura achitată până în prezent, deşi au mai fost aplicate alte opt, în cuantum maxim de 100.000 de lei fiecare. A doua amendă de pe vremea lui Boc, cea primită de societatea Monobloc Construct pentru un imobil de pe Bulevardul Muncii, a fost redusă de instanţă în octombrie 2008 la 25.000 de lei. Potrivit sentinţei, judecătorul a considerat că, “în raport cu prevederile art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001, este necesară o reindividualizare a sancţiunii aplicate de agentul constatator”.

De când în fruntea Primăriei Cluj-Napoca se află Sorin Apostu, inspectorii municipalităţii au împărţit şapte sancţiuni record, prima fiind pe numele lui Andrei Maxim, beneficiarul unui imobil de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 2. Acesta a primit autorizaţie pentru o locuinţă unifamilială, dar a realizat 15 apartamente! Constructorul a contestat în instanţă amenda. Judecătoria i-a respins plângerea în toamna lui 2009, dar sentinţa a fost atacată cu recurs de Andrei Maxim, care a obţinut strămutarea dosarului la Tribunalul Braşov. Din mai 2010 până în prezent, recursul a avut patru amânări, iar următorul termen de judecată va fi în 21 ianuarie.

O altă persoană amendată este Daniela Cenan, beneficiara construcţiei de pe strada Hameiului nr. 5. Inspectorii au amendat-o deoarece autorizaţia prevedea locuinţe familiale înşiruite cu două etaje, iar în realitate, este un bloc cu 25 de apartamente şi cu o mansardă în plus! Cenan nu are proces pe rol pentru anularea amenzii, dar nici nu a plătit-o. Surse din rândul locatarilor din bloc ne-au spus că femeia şi-a declarat insolvenţa.

Pe rolul instanţelor se mai află plângerile contravenţionale ale societăţilor Center Star, Brokart Construct şi Errigal Triumf Investiţii, amendate de Poliţia Comunitară cu câte 100.000 de lei. Firma Center Star, deţinută de omul de afaceri Costică Pocol, a fost sancţionată pentru că a realizat fără autorizaţie terasa din cadrul Pieţei Mărăşti. Judecătoria i-a admis plângerea, iar primăria a atacat cu recurs sentinţa la tribunal, unde se va judeca în 25 martie.

Societatea Brokart a fost amendată pentru blocul de pe strada Mărgăului nr. 5-7, iar procesul are următorul termen în 21 februarie, după ce în decembrie s-a amânat judecarea “în vederea citării intimatului (primăria - n. red.) cu menţiunea de a depune la dosar documentele care au stat la baza încheierii procesului-verbal de contravenţie”.

Pentru firma Errigal Triumf Investiţii, cea care a construit ansamblul “Errigal Residence” de pe strada Bună Ziua, inspectorii primăriei au întocmit în iunie 2010 proces-verbal de constatare a contravenţiei în valoare de 100.000 de lei pentru transformarea podului în spaţiu de locuit fără autorizaţie de construcţie. Errigal a contestat amenda şi are azi primul termen de judecată.

Iranianul Awwad Jamal, cel care construieşte pe strada Bucureşti nr. 4, a primit spre sfârşitul anului trecut două amenzi de câte 100.000 de lei din partea Serviciului Control Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Una pentru că a ridicat blocul fără autorizaţie de construcţie, iar a doua pentru că a împrejmuit imobilul tot fără autorizaţie. Constructorul a depus plângeri contravenţionale la judecătorie, iar acestea au primit termene de judecată foarte îndepărtate din cauza supraîncărcării cu dosare a instanţei: 9 noiembrie, respectiv 6 decembrie 2011. În primăvara acestui an se va judeca şi primul termen în procesul intentat de municipalitate pentru demolarea imobilului aparţinând lui Awwad Jamal.

Comenteaza