Centrul Clujului, pericol public; clădirile istorice dărăpănate nu pot fi reparate din lipsă de bani VIDEO

Centrul Clujului, pericol public; clădirile istorice dărăpănate nu pot fi reparate din lipsă de bani VIDEO
Nicio măsură serioasă luată de autorităţi după incidentul de ieri în care trei copii cu vârste între 7 şi 9 ani au fost loviţi de bucăţi de tencuială desprinse de pe o clădire veche din Piaţa Unirii. Momentan zona respectivă este încă împrejmuită, însă alte zeci de clădiri de acest gen din centrul istoric nu sunt semnalizate.

Incidentul care a avut loc marţi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca se poate repeta oricând. De exemplu, pe strada Dacia bucăţi dintr-un acoperiş au căzut duminică, norocul a fost că la acea oră pe aici nu trecea niciun pieton.

Clujenii consideră că respectivele clădiri istorice sunt adevărate pericole. "Cum să nu fie periculos, în special pentru copii, e foarte periculos. Cred că din lipsă de bani nu fac, ar trebui să intervină primăria sau autorităţile", spune un trecător.

Lipsa banilor pare să fie şi motivul pentru care clădirea, din care au căzut bucăţi de tencuială peste cei trei copii, nu a fost reabilitată. Proprietarii apartamentului în cauză sunt nişte tineri care nu locuiesc acolo. Vecinii susţin că nu au puterea financiară pentru a reface faţada. "Nu prea ne permitem, că suntem pensionari", explică unul dintre locatari.

Aceşti proprietari au o altă posibilitate: să intre în programul Primăriei de refacere a faţadelor clădirilor din centrul istoric. Astfel, primăria ar suporta costul lucrărilor, iar proprietarii ar returna banii în zece ani, fără dobândă. Oamenii au refuzat însă dialogul cu primăria. "Unii locatari nu au permis nici măcar accesul pentru a constata sau a îndepărta eventulale pericole, acest lucru putând fi făcut prin ordin al instanţei. Noi am sancţionat, este prima etapă. După care ne-am adresat deja instanţei", spune primarul Sorin Apostu.


Primăria Cluj-Napoca i-a amendat pe proprietarii apartamentului de care aparţine balconul cu suma de 2000 de lei. Iar dacă nu se înscriu în programul de refaţadizare,ar mai putea primi încă 8000 de lei amendă.

(Bianca SUCIU)

Comenteaza