Cercetătorul clujean care a inventat sângele artificial candidează pentru Consiliul Local Floreşti

Cercetătorul clujean care a inventat sângele artificial candidează pentru Consiliul Local Floreşti
Chimistul clujean va face parte din lista de candidaţi pentru consiliul local a unui partid politic la alegerile locale din iunie.

În anul 2013 o ştire făcea senzaţie în România şi nu numai. Un chimist clujean inventase după mai mulţi ani de cercetări sângele artificial. Radu Silaghi Dumitrescu spunea atunci că noul produs revoluţionar se află în stadiu de experiment pe celule şi pe animale şi ar putea fi testat şi pe subiecţi umani în câţiva ani.

Cercetătorul clujean vrea acum să acceadă şi într-un for administrativ, este vorba de Consiliul Local Floreşti, cea mai mare comună din ţară, unde va candida sub sigla ALDE, potrivit listei de candidaţi a partidului.

Dumitrescu a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, candidatura sa la Consiliul Local Floreşti. Acesta este conferenţiar doctor la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi doctor în chimie al Universităţii din Georgia (SUA).

„E nevoie ca lumea să nu mai stea pe margine şi să critice, ci să se implice. Cred că fiecare dintre noi are ceva unic cu care poate contribui la managementul comunităţii în care trăieşte. Eu am fost propus de către colegii mei şi am acceptat să candidez şi voi încerca, dacă voi fi ales, să găsesc împreună cu ceilalţi colegi soluţii pentru rezolvarea problemelor stringente, de infrastructură, dar şi a altor probleme pe termen mediu şi lung. Trebuie să vorbim cu respect faţă de oamenii din jur, faţă de ce au făcut ei până în prezent, dar cred că se poate şi mai bine", a declarat profesorul Radu Silaghi Dumitrescu.

Până acum cercetările chimistului clujean au fost finanţate de Ministerul Cercetării. Acesta mai spune că ar fi nevoie de un investitor care să susţină construirea unei fabrici în care să fie produs acest sânge artificial, pentru a putea fi făcute în siguranţă acele teste pe subiecţi umani.

Dacă acest produs va fi testat cu succes, ar putea rezolva criza acută de sânge din spitale. Acest sânge artificial ar putea fi păstrat chiar şi câţiva ani, spre deosebire de sângele uman care nu poate fi folosit mai mult de o lună.

La primăria celei mai mari comune din ţară şi-a anunţat candidatura şi un cunoscut chirurg clujean, Dan Nicolau, fost şef al secţiei de chirurgie toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie Cluj.

Comenteaza