Cerinţele FMI din 2009 dau bătăi de cap UMF în 2011

Cerinţele FMI din 2009 dau bătăi de cap UMF în 2011
Auditorii Curţii de Conturi susţin că Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) nu a făcut economiile solicitate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
UMF Cluj a contestat la tribunal o decizie a Curţii de Conturi (CC), prin care conducerea universităţii este obligată să recupereze un prejudiciu de un milion de lei, în caz contrar riscând închisoare de la şase luni la trei ani. Potrivit CC, prejudiciul a fost creat prin neaplicarea Legii 329/2009, privind respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Instanţa a respins ieri cererea UMF de suspendare a deciziei CC.

Decizia CC, emisă în urma unui control de anul trecut, arată că “nu au fost diminuate cheltuielile de personal pe lunile noiembrie-decembrie 2009 cu 15,5 la sută lunar, conform prevederilor Legii 329/2009, privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar International”. Mai exact, Senatul universităţii a dispus în noiembrie 2009 diminuarea cheltuielilor de personal, realizând în cele două luni o economie de 1.081.599 lei. Numai că, printr-o altă hotărâre a Senatului UMF din 8 decembrie 2009, s-a dispus ca suma reţinută în lunile noiembrie şi decembrie să se achite în luna ianuarie 2010.

Auditorii CC au găsit statele de plată pentru diferenţele salariale plătite în 20 ianuarie 2010. “În fapt, prin plata din ianuarie 2010 a diferenţelor salariale reţinute în lunile noiembrie şi decembrie au fost anulate efectele prevederilor Legii 329/2009, privind diminuarea cheltuielilor. Conducerea universităţii va dispune măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat în urma neaplicării prevederilor Legii 329/2009. Nerecuperarea prejudiciilor, care urmare a nedispunerii şi a neurmării de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”, se arată în decizia CC semnată de directorul Curţii de Conturi Cluj, Maria Lucan.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie a contestat decizia Curţii de Conturi la Tribunal, unde are termen de judecată în luna aprilie a acestui an. Potrivit contestaţiei, UMF a redus cheltuielile de personal provenite din fonduri de la bugetul de stat în ultimele două luni din 2009, însă precizează că “s-au achitat diferenţele salariale din venituri proprii în ianuarie 2010, neafectând bugetul de venituri şi cheltuieli ale anului 2009”.

“UMF funcţionează ca instituţie finanţată din fondurile alocate de la bugetul de stat şi din alte surse. Veniturile proprii se utilizează de unităţile de învăţământ în condiţiile autonomiei universitare pentru realizarea obiectivelor care le revin”, precizează reprezentanţii universităţii. Aceştia susţin că auditorii CC puteau efectua control doar asupra veniturilor provenite de la Ministerul Educaţiei cu titlu de alocaţii bugetare, nu şi asupra veniturilor proprii. Potrivit UMF, recuperarea prejudiciului la care face referire CC ar însemna “dublarea sumelor deja reţinute de la salariaţi”. În răspunsul dat de Curtea de Conturi la contestaţia UMF se menţionează că “sumele efectiv reţinute de instituţie (universitatea - n. red.) sunt egale cu zero. Această modalitate a dus la anularea diminuării efective a cheltuielilor de personal”.

Recursul UMF, respins

Pe lângă procesul privind contestarea deciziei Curţii de Conturi, Universitatea de Medicină şi Farmacie a solicitat în instanţă şi suspendarea aplicării aceleiaşi decizii pentru prevenirea unei pagube prin recuperarea prejudiciului invocat de auditori. Cererea de suspendare fost respinsă iniţial de Tribunal, iar ieri Curtea de Apel a făcut acelaşi lucru cu recursul UMF împotriva sentinţei primei instanţe.

Comenteaza