Cetăţeni maghiari, reţinuţi în Cluj când încercau să pună plăcuţe cu Kolozsvar FOTO

Cetăţeni maghiari, reţinuţi în Cluj când încercau să pună plăcuţe cu Kolozsvar FOTO
Câţiva cetăţeni din Ungaria au fost reţinuţi azi noapte, în jurul orei 3:00 pe când încercau să monteze plăcuţe cu inscripţia Kolozsvar la intrarea în municipiu.

Câţiva cetăţeni din Ungaria au fost reţinuţi azi noapte, în jurul orei 3:00 pe când încercau să monteze plăcuţe cu inscripţia Kolozsvar la intrarea în municipiu, pe Calea Turzii. Cei patru au fost surprinşi de poliţiştii de lângă Secţia 6 de Poliţie, care, în acest moment, îi cercetează sub suspiciunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE. Conform datelor poliţiei, este vorba de patru bărbaţi, o femeie şi un copil, toţi din Ungaria. Ei au precizat că se aflau în trecere prin Cluj, în drum spre secuime, unde intenţionau să îşi petreacă concediul. Potrivit propriilor declaraţii, ei au intenţionat să amplaseze provizoriu o plăcuţă cu denumirea maghiară a municipiului Cluj-Napoca şi una cu denumirea municipiului Turda. "Am vrut doar să ne facem poze cu aceste plăcuţe, pentru că, pentru noi Cluj-Napoca este Kolozsvar", au spus aceştia poliţiştilor.

Plăcuţele ar fi fost cumpărate de la un bâlci.

Cetăţenii maghiari reţinuţi de poliţie sunt audiaţi în aceste momente, după ce poliţiştii au aşteptat mai multe ore pentru ca aceştia să fie chestionaţi în prezenţa unui translator.

Miklos Arpad (foto) este unul dintre cetăţenii maghiari reţinuţi în această noapte de poliţie. Acesta a vorbit în maghiară cu presa, pentru că, spune el, nu ştie limba română şi nici o altă limbă de circulaţie internaţională.

UPDATE 1 Pe microbuzul cu care se deplasau cetăţenii maghiari prinşi de poliţişti a fost lipit un abţibild care înfăţişează harta Ungariei mari, care include şi teritoriul Transilvaniei, pierdută în 1920, în urma tratatului de la Trianon, de Ungaria în favoarea României.

UPDATE 2 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, Alma Brehariu, spune că cele patru persoane suspecte sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Aceştia au fost găsiţi în jurul orei 3.30, după ce poliţişţii de la Secţia 6 Poliţie, în timp ce patrulau, au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane montează o plăcuţă cu inscripţia „Koloszvar" sub plăcuţa în limba română la intrarea în municipiu dinspre Turda. Cercetările continuă la ora redactării acestei ştiri (M. PRODAN).

Comenteaza