CFR Marfă concediază 1.500 angajaţi; salariaţii se înghesuie să fie daţi afară. Ce spun sindicaliştii VIDEO

CFR Marfă concediază 1.500 angajaţi; salariaţii se înghesuie să fie daţi afară. Ce spun sindicaliştii VIDEO
De la CFR Marfă urmează să fie daţi afară aproximativ 1.500 de angajaţi, susţin sindicatele. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că angajaţii CFR se înghesuie să se înscrie pe listele de disponibilizări atraşi de salariile compensatorii. Sindicaliştii îi avertizează pe cei care vor să plece că nu există bani în bugetul statului pe 2013 pentru plăţile compensatorii.

Mii de salariaţi ai CFR au cerut să fie concediaţi, susţine fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu. Sindicaliştii spun că oamenii au fost momiţi cu salarii compensatorii pentru care, însă, nu există bani la buget.

"Restructurările se vor face în special voluntar", spune ministrul Transporturilor Relu Fenechiu. "Deja le-am cerut celor de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă să vină cu propuneri de hotărâri de Guvern pentru aplicarea Ordonanţei 36 la fiecare din aceste instituţii, pe un număr de angajaţi pe care dumnealor îi consideră necesari a fi disponibilizaţi, şi din ceea ce am înţeles există foarte mulţi care s-au înscris deja, adică şi-ar dori să beneficieze de prevederile Ordonanţei 36. În acest mod facem restructurare".

Printre sindicaliştii din CFR care au pichetat astăzi Ministerul Finanţelor s-au aflat şi clujeni. Aceştia spun că în buget nu există bani pentru plata salariilor componsatorii. Grigore Mare e preşedintele Sindicatului Libertatea al CFR Cluj şi spune că nu există bani pentru plăţi compensatorii. "E o bâlbâială cu ordonanţa 36", spune Mare, "ea a fost emisă de Guvernul României, dar n-a fost bugetată, la momentul respectiv nu sunt bani în buget pentru plăţi compesatorii în 2013, sunt în anul 2014".

Sindicaliştii cer ca la următoarea rectificare bugetară să fie prevăzute fonduri pentru plata salariilor compensatorii cu care au fost momiţi angajaţii CFR. "La rectificare să se aloce sumele necesare pentru că nu pot să plece oamenii fără şomaj, fără plăţi compensatorii. Ce facem cu ei? Îi trimitem să facă foamea pe marginea drumului?", întreabă Mare. "Oamenii sunt nehotărâţi, rămân la patron să mă dea afară fără nimic sau plec acum când pot să beneficiez de plăţi compensatorii. Sunt foarte puţini salariaţi care optează pentru a pleca de bună voie şi a primi plăţi compensatorii".

Angajaţii evită să vorbească despre concedierile care vor avea loc la Calea Ferată. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

La această oră, CFR S.A. are 24.000 de angajaţi, CFR Călători, 14.000, iar 10.000 de oameni lucrează la CFR Marfă.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorant Ersek

 

Comenteaza