Chiriaşi în ANL, constructori de blocuri

Chiriaşi în ANL, constructori de blocuri
Soţii Dinea, el - poliţist, ea - consilier local în Floreşti, au construit două blocuri cu 18 apartamente în timp ce erau chiriaşi în locuinţă ANL.

ZIUA de CLUJ vă prezintă povestea de succes a soţilor Nicolae şi Ioana Dinea, cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că nu ar justifica 170.000 de euro din avere. Potrivit declaraţiilor de avere, cei doi au început să vândă în 2009 primele apartamente din blocurile pe care le-au construit. Potrivit datelor de la Primăria Floreşti, poliţistul Nicolae Dinea a renunţat la locuinţa ANL spre sfârştitul lui 2010, însă cu un an în urmă devenise coproprietar cu soţia a nu mai puţin de cinci apartamente noi.

Nicolae Gavril Dinea a devenit chiriaş în cartierul ANL Cetatea Fetei din Floreşti în 2004, pe când lucra la postul de poliţie din localitate. După aceea a cunoscut-o pe Ioana Mihaela Săplăcan, cu care a demarat în 2008 o investiţie imobiliară. În acelaşi an, Ioana Dinea a devenit consilier local în Floreşti, iar Nicolae Dinea era şef de post. Un an mai târziu, poliţistul s-a transferat la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. "Am cumpărat terenul pe care am construit cu bani de la părinţi şi cu bani de la nuntă", ne-a spus Ioana Dinea. Soţul acesteia a renunţat la locuinţa ANL abia în toamna lui 2010, când deja vânduse 14 apartamente şi era coproprietar a cinci apartamente încă din 2009, potrivit declaraţiilor de avere depuse la IPJ Cluj. "Au stat în bloc până anul trecut. El a primit locuinţa, căci nu avea nimic pe numele lui", ne-a spus Florin Crişan, administratorul blocului ANL în care au locuit soţii Dinea. Chiria pentru un apartament ANL este în jur de 100 de lei pe lună.

Primarul din Floreşti susţine că Dinea nu a încălcat legea. "Dacă iau strict pe lege, nu mi se pare greşit, El a construit, a vândut, dar nu a intabulat un apartament, nu a devenit proprietar al unui apartament ca să intre în contradicţie cu deţinerea locuinţei ANL. Partea morală este mai greu de apreciat", a spus primarul Ioachim Vancea. Declaraţiile de avere din 2010 şi 2011 ale lui Nicolae Dinea arată că a devenit coproprietar împreună cu soţia a nu mai puţin de cinci apartamente în 2009 în cele două blocuri construite. "În 2010 a renunţat soţul la locuinţa ANL, dar în bloc sunt şi acum apartamente goale", a precizat Ioana Dinea.

Reprezentanţii ANI au emis săptămâna trecută un comunicat în care arată că au sesizat Comisia de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Cluj cu privire la averea soţilor Dinea. În urma evaluării începute în 17 noiembrie 2010, ANI a stabilit că circa 170.000 de euro din averea poliţistului şi a consilierului local nu se justifică. "Veniturile de natură salarială şi disponibilităţi băneşti obţinute de către doamna Dinea Ioana Mihaela, împreună cu soţul acesteia, au fost de 2.835.015 lei.

Averea deţinută, şi pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, de către doamna Dinea Ioana Mihaela, împreună cu soţul acesteia, conform datelor înscrise în evidenţele fiscale, este de 3.527.517 lei. Luând în considerare cele de mai sus, s-a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Cluj, potrivit dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate", au precizat reprezentanţii ANI. "Toată averea este justificată", s-a rezumat să spună Ioana Dinea.

 

 

Comenteaza