Chitariştii lumii se reunesc la Cluj

Chitariştii lumii se reunesc la Cluj
Astăzi începe a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară “Transilvania”, la care participă tineri muzicieni multipremiaţi din mai multe ţări ale Europei.

Recitaluri, master-classes şi concursuri de chitară vor avea loc la Cluj între 16 şi 21 august, la cea de-a opta ediţie a festivalului Internaţional de Chitară “Transilvania”. Evenimentul este organizat de Asociaţia de Chitară “Transilvania” şi de Casa Municipală de Cultură Cluj-Napoca. Printre artiştii invitaţi se numără Sebastian Montes şi Katrin Klingeberg (Germania), laureaţii ediţiei de anul trecut, Rafael Aguirre din Spania şi maghiarii Andras Csaki şi Antal Pusztai. Aceştia vor susţine master-classes cu tinerii muzicieni români.

Festivalul se deschide în mod oficial astăzi, la ora 18:00, la Casa Municipală de Cultură din Piaţa Unirii nr. 24. Seria concertelor începe însă mâine- seară, la ora 19:00, cu recitalul laureaţilor din 2009, care va avea loc la Biserica Reformată de pe str. Kogălniceanu. Katrin Klingeberg şi Sebastian Montes cântă în duet din 2004, obţinând numeroase premii internaţionale în Germania şi Spania. Andras Csaki va concerta miercuri, de la ora 19:00, în studioul Academiei de Muzică. Muzicianul maghiar şi-a început cariera internaţională în 1999, când a câştigat un concurs în Chile, urmat de recitaluri în aproape 20 de ţări din întreaga lume, între care Japonia, Venezuela, SUA sau România. A obţinut 18 premii şi predă chitara la Academia de Muzică din Budapesta.

Joi este ziua cea mai bogată în concerte. De la ora 17:00, la Biserica Luterană de pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 1 va avea loc recitalul formaţiei româneşti Duo Continuo, cu Mircea Goian la viola da gamba şi Nicolae Szekely la lăută, urmat la ora 19:00 de cel al lui Rafael Aguirre, la Biserica Reformată. Chitaristul spaniol este considerat un virtuoz. A debutat orchestral la 16 ani, cântând celebrul “Concierto de Aranjuez” cu Filarmonica de Tineret din Malaga. A dobândit 12 premii externe şi a cântat în 13 ţări. Festivalul se va încheia sâmbătă cu recitalul lui Andras Pusztai, care va cânta de la ora 19:00, la Biserica Reformată. Tânărul muzician maghiar a studiat la Viena. Este solist de chitară clasică şi jazz, multipremiat la concursuri internaţionale.

Competitori de toate vârstele

La concursul de chitară s-au înscris 68 de muzicieni între 7 şi 40 de ani, care vor “rivaliza” pe patru categorii de vârstă. Premiile vor fi decernate sâmbătă, la ora 16:00, la Casa Municipală de Cultură, Marele Premiu, oferit de municipalitate, fiind de 500 de euro.

Comenteaza