Chiulul elevilor arde la buzunar VIDEO

Chiulul elevilor arde la buzunar VIDEO
Chiulul arde la buzunar. Au învăţat această lecţie sute de elevi clujeni din familii cu venituri mici, care din cauză că au lipsit nemotivat de la şcoală au rămas fără alocaţia pentru susţinerea familiei. Noile prevederi legale obligă Agenţia pentru Prestaţii sociale să suspende acest ajutor de la stat pentru familiile ale căror copii au lipsit 20 de ore fără să aibă scutire.

Noile prevederi legale au lăsat sute de clujeni fără alocaţie pentru susţinerea familiei sau cu ea diminuată. Totul din cauza faptul că acum orice absentă nemotivată peste limita de 10 va fi taxată la propriu de stat. Deja elevii clujeni au simţit asta pe propria piele.

"După primul semestru avem 90 de familii la care li s-au suspendat alocaţia pentru susţinerea familiei din cauza absenţelor copiilor de la şcoală. În plus mai sunt 102 cazuri de alocaţii diminuate", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, Ana Barbu.

Şi în acest caz prevederile legii sunt clare: elevii care au pe un semestru absenţe nemotivate îşi vor primii aceste ajutoare de la stat micşorate, în funcţie de numărul orelor de la care au lipsit. "În cazul în care un elev are sub 10 absenţe nemotivate, familia sa primeşte alocaţia diminuată cu 20 de procente", mai spune Barbu.

Numărul orelor la care au lipsit elevii clujeni în primul semestru al acestui an este însă foarte mare. Şcolarii au reuşit să adune aproape un milion de absenţe.

"În septembrie, când am început să monitorizăm situaţia, am avut în total 113 503 de absenţe din care motivate 59 697. Deci nemotivate 47,41 la sută. În februarie avem iarăşi multe absenţe, 399 214", spune inspectorul şcolar general adjunct Peter Tunde.

Reporteri: B.Suciu, A.Popa
Imagine: Cristian Rus

Comenteaza