Cină tribut Alain Ducasse. Amuse-bouche cu slănină şi ceapă
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Mai 2018, 15:40
- Eveniment
- Ascultă știrea

Este pentru al doilea an când TIFF a invitat publicul clujean la Film Food, secţiune cu poveşti savuroase despre arta culinară şi oamenii care i-au dedicat întreaga viaţă. Cele trei proiecţii au fost dublate de experienţe gastronomice live oferite de trei dintre cei mai apreciaţi chefs din România, invitaţi speciali la Cluj.
Ultima şi cea mai reuşită dintre ele, dacă e să dăm crezare connaisseurilor prezenţi la cele trei evenimente, a fost un tribut adus de chef Florin Dumitrescu maestrului francezul Alain Ducasse.
Alain Ducasse, unul dintre cei mai renumiți maeștri bucătari şi mentori culinari din lume, evaluat cu 18 stele Michelin și proprietar a 23 de restaurante, a permis să fie urmărit de camera de filmat timp de doi ani, rezultatul fiind Misiunea lui Alain Ducasse (La quete d'Alain Ducasse, regia Gilles de Maistre), care a fost proiectat anul acesta la Berlin. Şi, evident la TIFF, prezentat de LIDL.
Ducasse e o somitate publică, dar discretă în ceea ce priveşte viaţa particulară. Producătorii filmului mărturisesc că, în cei doi ani de documentar, nu i-au cunoscut cei 4 copii, dintre care 2 minori, şi i-au întâlnit soţia o singură dată. La inaugurarea restaurantului lui Ducasse din cadrul Palatul Versailles – Ore. Iar asta deoarece maestrul bucătar trăieşte călătorind, non-stop, în toate colţurile lumii în căutarea de noi arome, gusturi, tehnici, etc. Documenatrul îi urmăreşte paşii prin Japonia, China, Los Angeles, Mongolia, Brazilia, Franţa. Urmăreşte nu un om, ci un stil de viaţă, o pasiune fără margini. Poate degusta 20 de feluri de mâncare deodată pentru a pune la punct preparatele din restaurantele pe care le deţine şi apoi să dea iama în pieţele şi restaurantele locale pentru a aduce aroma bucătăriei tradiţionale în meniurile lui franţuzeşti. Îi place să cutriere fermele şi grădinile lumii, să mănânce direct din recolta de pe câmp şi mai are timp şi de evenimente caritabile – a gătit pentru oamenii săraci din Rio de Janeiro din rămăşiţele produselor oferite în satul olimpic şi a dechis o şcoală pentru copii proveniţi din medii defavorizate din Filipine.
Chef Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai iubiți maeștri bucătari din România, a încercat să le ofere TIFF-arilor o experienţă gastronomică tribut Alain Ducasse, în cadrul unei cine la restaurantul Bricks din Cluj-Napoca. A ales să reinterpreteze desertul în manieră proprie, servind o tartă caldă cu mere şi frişcă. A reprodus vita cu cartofi a lui Ducasse şi supa de fructe de mare, însă riscul şi l-a asumat la antreu – un amuse-bouche cu slănină şi ceapă, gustare de căpătâi în Transilvania. “Soţia mea m-a sfătuit să nu servesc aşa ceva”, a spus amuzat Dumitrescu, însă a reuşit să-i cucerească pe ardeleni, pentru care slănina e un subiect sensibil. Ba le-a mai dat şi o idee – să adauge wasabi lângă pâine şi ceapa roşie.
Florin Dumitrescu a devenit chef la vârsta de 18 ani, iar în cei peste 12 ani petrecuți în bucătărie, a gătit pentru celebrități ca Nicolas Cage, Roger Federer, Wesley Snipes, Francis Ford Coppola sau Jean-Claude Van Damme.