Cine a tras sforile pentru muşamalizarea “Bacului xeroxat”

Cine a tras sforile pentru muşamalizarea “Bacului xeroxat”
Directorii din dosarul fraudei de la bacalaureat au ajuns la doi reprezentanţi din Ministerul Educaţiei printr-un om de afaceri “cu lipici” din Cluj.
Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de cum au apărut primele zvonuri cu privire la descoperirea fraudei de la bacalaureat, cele patru cadre didactice implicate au început să se agite. Au încercat să afle ce anume au descoperit profesorii corectori, s-au debarasat de copiatorul color cu care au multiplicat lucrările, unul dintre directori a restituit mita candidaţilor şi doi dintre inculpaţi au încercat muşamalizarea fraudei cu ajutorul reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.

Procurorii DNA arată că în cursul după-amiezii de 28 iunie, după ce lucrările au fost predate Centrului Zonal de Evaluare în vederea corectării, au apărut primele zvonuri legate de descoperirea fraudei comise la Centrul de bacalaureat Grup Şcolar “Alexandru Borza”. Aceste zvonuri au ajuns şi la urechile directorului Ioan Rus, care le-a împărtăşit membrilor comisiei de examen Ioan Văidăhăzan şi Ilie Cornoiu. “În acest context, cei trei au hotărât să facă demersuri pentru a încerca să afle de ce anume s-au sesizat profesorii corectori, să încerce să muşamalizeze frauda şi să şteargă urmele faptelor comise”, se precizează în rechizitoriu.

Prima măsură luată, de care s-au ocupat Rus şi Văidăhăzan, a fost să se debaraseze urgent de copiatorul color pe care îl aduseseră în şcoală cu o săptămână înainte de bacalaureat şi pe care l-au folosit la multiplicarea lucrărilor falsificate. “În 29 iunie, zvonurile legate de frauda probei la limba română au căpătat consistenţă, împrejurare care i-a determinat pe inculpaţi să facă intervenţii la diverse persoane pentru a încerca muşamalizarea fraudei”, susţin procurorii. Rus a recunoscut că, prin intermediul directorului de la şcoala “Didactica Nova”, Dorel Avram, a luat legătura cu Dănuţ Ionescu, reprezentantul Ministerului Educaţiei în judeţul Cluj, desemnat cu supravegherea derulării examenului de bacalaureat.

Cu acesta, Rus a stabilit o întâlnire în după-amiaza zilei de 29 iunie. Cu prilejul întâlnirii, Rus i-a spus lui Ionescu faptul că la examenul de bacalaureat desfăşurat la liceul al cărui director este au apărut probleme privind câteva lucrări la proba de română şi i-a cerut “să muşamalizeze cele constatate... să încerce să aplaneze situaţia pentru a nu se face demersuri mai departe”. Discuţia purtată de cei doi a fost înregistrată de Ionescu la telefonul mobil şi pusă la dispoziţia DNA cu ocazia audierii acestuia. A doua zi, în 30 iunie, Inspectoratul Şcolar depunea sesizare la DNA. În data de 1 iulie, Dorel Avram a restituit sumele de bani primite de el de la elevii de la “Didactica Nova” în schimbul ajutorului pentru promovarea bacalaureatului susţinut la Centrul “Alexandru Borza”.

Atât pentru contactarea lui Dănuţ Ionescu, cât şi pentru contactarea altui reprezentant din Ministerul Educaţiei cu privire la numirea lui Ilie Cornoiu ca preşedinte al Comisiei de examen, directorii de şcoli s-au folosit de patronul firmei Sinteza Prodcom, Gelu Adămuţă, susţin procurorii. Societatea acestuia are încheiate diverse contracte cu şcoli pentru tipărirea de carnete de elevi sau cataloage. “A trimis şi la noi numeroase oferte, dar are preţuri foarte mari, chiar şi de trei ori mai mari decât alte firme”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Tunde Peter. Omul de afaceri nu a răspuns reporterilor ZIUA de CLUJ la telefonul mobil în cursul zilei de ieri.

Iniţial, Dorel Avram a negat implicarea în numirea lui Cornoiu, iar ulterior a revenit asupra declaraţiei şi a arătat că, prin intermediul amicului său Gelu Adămuţă, un om de afaceri din Cluj, a intervenit la Ministerul Educaţiei. Avram a mai spus că pentru acest serviciu Adămuţă i-ar fi pretins suma de 1.000 de euro, pe care i-a şi remis-o în cursul lunii iunie. Avram a mai arătat că de la Adămuţă ştia că persoana cu care acesta din urmă intrase în legătură se numea Valentin Popescu.

Rus şi Avram au afirmat că au intrat în legătură cu Dănuţ Ionescu prin acelaşi Adămuţă, care a apelat la Popescu. Împrejurarea este confirmată de Adămuţă. Audiaţi la DNA, Adămuţă şi Valentin Popescu au negat orice implicare în fapte de corupţie legate de aranjarea numirii inculpatului Cornoiu ca preşedinte al Centrului de examen. “Indiciile apărute cu privire la aceste fapte de corupţie, deşi extrem de verosimile, nu au putut fi suplimentate pentru a fundamenta un act de inculpare prin reţinerea în sarcina numiţilor Adămuţă Gelu şi Popescu Valentin săvârşirea unor fapte de corupţie, în orice firmă a participaţiei penale”, se arată în rechizitoriu.

Comenteaza