Cine va fi succesorul lui Vladimir Putin în Rusia

Cine va fi succesorul lui Vladimir Putin în Rusia

După anunţarea modificărilor constituţionale, a început o căutare serioasă pentru viitorul lider al Rusiei. Putin va alege un succesor loial, esenţial pentru menţinerea direcţiei şi moştenirii Putinismului, într-o perioadă de tranziţie şi restructurare a puterii politice în Rusia.

Întrebarea cu privire la cine va deveni următorul preşedinte al Rusiei a devenit subiectul unei speculaţii intense, scrie Politico.

Modificările constituţionale recente anunţate de Vladimir Putin au ridicat mai multe întrebări decât au oferit răspunsuri, dar ele indică faptul că va trebui să desemneze un succesor atunci când mandatul său de preşedinte se va încheia în 2024.

Schimbările propuse, în prezent în curs de revizuire în Parlamentul rus, loial Kremlinului, îl vor împiedica pe Putin să îşi prelungească preşedinţia dincolo de 2024 şi să închidă portiţa care i-a permis să revină la preşedinţie după o scurtă perioadă ca prim-ministru între 2008 şi 2012.

Cu toate acestea, modificările sunt concepute pentru a asigura că Putinismul, marca sa de guvernare, va continua. Este larg anticipat ca Putin să preia funcţia de preşedinte al consiliului de stat — un organism consultativ prezidenţial care va fi consfinţit constituţional cu puteri vag definite de a influenţa politica internă, externă şi socio-economică. Această mutare i-ar permite să menţină un nivel de control asupra direcţiei statului, renunţând la guvernarea zilnică.

Dat fiind că această tranziţie l-ar lăsa pe Putin cu o autoritate oficială limitată, analiştii prevăd că va nominaliza un succesor loial pentru a asigura traiectoria ţării. Reorganizarea vizează să îi conserve moştenirea într-un peisaj politic în care noii lideri au respins ideologiile tradiţionale ale predecesorilor lor.

Previziunea alegerii succesorului lui Putin este o provocare, deoarece liderul rus este cunoscut pentru păstrarea opţiunilor deschise până în ultimul moment. Cu toate acestea, probabil va căuta un individ capabil să menţină un control strâns asupra Rusiei, dar suficient de loial pentru a asigura securitatea lui Putin şi a aliaţilor săi.

Probabil, Putin a identificat deja posibili candidaţi, potrivit Olgăi Kryshtanovskaya, sociolog specializat în elita rusă. "Selecţia de persoane este deja definită ... Aceste persoane ocupă acum poziţii cheie," a remarcat ea.

Unul dintre candidaţi, Andrei Belousov, propus de Putin pentru postul de şef al Ministerului Apărării în locul lui Serghei Şoigu, este o figură cu o carieră impresionantă şi bogată în domeniul economic şi guvernamental.

Pe măsură ce succesiunea se desfăşoară, se aşteaptă ca Putin să menţină discreţia pentru a preveni luptele de putere interne. Rezultatul probabil nu va avea un impact semnificativ asupra ruşilor obişnuiţi, deoarece Putinismul rămâne înrădăcinat, susţinut de modificările constituţionale care favorizează loialiştii Kremlinului. În orchestrarea tranziţiei, obiectivul lui Putin este clar: să asigure continuitatea şi să păstreze Rusia pe care a modelat-o.

Comenteaza