Ciolacu, despre repatrierea românilor din Israel: „Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma statul în Crucea Roșie”

Ciolacu, despre repatrierea românilor din Israel: „Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma statul în Crucea Roșie”

De la izbucnirea războiului în "Ţara Sfântă", sute de români care au fost surprinşi de măcelul declanşat de Hamas în Israel au fost repatriaţi. Sunt însă români care nu şi-au permis preţul revenirii acasă şi au crezut că Guvernul îi va repatria pe banii statului. 

Premierul Marcel Ciolacu a atenționat miercuri că există cetățeni români care „poate n-au fost suficient de atenți” la avertizările MAE și au continuat să meargă în IsraeL, chiar dacă sâmbătă a izbucnit un război acolo.

Şeful Executivului a transmis că „nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie”. Totuşi, în unele situații, persoanelor vulnerabile li se vor înapoia banii cheltuiți pe biletul de întoarcere cu avionul din Israel în România. Ciolacu a afirmat că Tarom a stabilit un preț fix de 350 de euro pe bilet iar 1.709 de români au fost repatriați.

„Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie. În funcție de cei care s-au deplasat și au fost repatriați, în funcție de veniturile lor, statul român, la anumite persoane vulnerabile, în ceea ce privește veniturile, va înapoia banii.

Mai mult, am văzut un preț fix la Tarom de 350 de euro. Le mulțumesc celor de la Tarom pentru decizie, pentru că ei, de fapt, prin acest preț, și-au acoperit doar costurile propriu-zise. Mai mult, ați văzut că foarte multe companii n-au riscat. Tarom a făcut-o. Au fost 10 aeronave de la Tarom, 8 aeronave private care au făcut acest transport, peste 1.709 români care au fost repatriați.

Am o singură rugăminte, să înțelegem că în acest moment în Israel este război. Să înțelegem gravitatea situației și că nu putem face pelerinaj în această perioadă, fiindcă există cetățeni români care poate n-au fost suficient de atenți la avertizările statului român și ale MAE și au continuat să meargă în Israel, unde au constatat că de fapt vor trebui să se întoarcă de urgență, pentru că pelerinajul este un pic închis. Haideți să nu ne mai încercăm unii pe alții”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de digi24.ro.

Citeşte şi: Anunț important făcut de Tarom! Ce se va întâmpla cu zborurile către și dinspre Tel-Aviv

Comenteaza