Cioloş anunţă la Cluj finanţarea pentru grupurile de acţiune locală
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Primele Grupuri de Acţiune Locală (GAL) în dezvoltarea agriculturii vor fi desemnate în România în acest an, când vor primi şi finanţare pentru activitate, a anunţat ieri, la Cluj, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
El a precizat că varianta cea mai optimistă este toamna lui 2010 şi că este vorba despre 80 de GAL-uri. Un schimb de experienţă între GAL-uri din Franţa şi comitete de iniţiativă din România a fost organizat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), eveniment la care a participat şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, absolvent al instituţiei. “în toamnă intrăm în faza finală a desemnării GAL-urilor, după care trecem la finanţarea lor. Vor fi 80 de strategii de dezvoltare locală care vor fi finanţate prin acestea”, a declarat Dumitru.
El a adăugat că un criteriu este ca acestea să fie acceptate de comunităţile locale. “Alte state europene au experienţă de ani de zile în administrarea comunităţilor locale prin intermediul GAL-urilor”, a precizat Cioloş. “România este în faza în care selectează primele GAL-uri şi am ţinut să fiu prezent pentru a da asigurări că şi după 2013 acestea vor asigura dezvoltarea pieţelor locale”, spune Cioloş. GAL-urile ar fi trebuit să fie înfiinţate dinainte de aderarea României la UE. “S-au tergiversat lucrurile, ar fi trebuit încă de la început să fie făcute, cu bani de preaderare. Strategiile ar fi trebuit făcute la început, după aderare”, a recunoscut Lorand Vakar, şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.
“Diversitatea şi specificul fiecărei zone agricole ar putea deveni atuul UE în următorii ani, drept care ar trebui să sprijinim grupurile de dezvoltare rurală. Sper să existe înţelepciunea de a nu se acapara nici politic, nici administrativ aceste grupuri, deoarece ar fi în defavoarea dezvoltării reale”, a declarat Dacian Cioloş. Inovarea va avea un rol important şi vizibil, aşa că este important ca învăţământul de profil să facă un pas spre agricultura reală, cu problemele ei cotidiene, iar fermierii să aibă curajul să se îndrepte spre noutăţile aduse de universităţi”, a mai spus Cioloş. Un schimb de experienţă între o serie de grupuri de iniţiativă locală şi fermierii din România pentru programul european Leader a avut loc, joi şi vineri, la USAMV.