Cioloş, la Cluj: “Aş prefera să exportăm produse agricole, nu specialişti”

Cioloş, la Cluj: “Aş prefera să exportăm produse agricole, nu specialişti”
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş (foto) a vizitat ieri târgul Agraria, unde a stat de vorbă cu fermieri şi a degustat produse locale. Cioloş s-a arătat supărat de exodul de specialişti români peste hotare şi a recomandat mai multă practică pentru studenţi.

"Le-am recomandat rectorilor universităţilor cu profil agricol cu care m-am întâlnit aici la Cluj să stabilească legături mai multe cu fermele pentru ca studenţii să poată face practică în asemenea locuri, pentru ca la finalul studiilor să aibă experienţă", a declarat Dacian Cioloş, la Expo Transilvania. "Aş prefera să exportăm produse agricole procesate, nu specialişti", a mărturisit comisarul, apreciind totuşi că studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au condiţii mai bune de pregătire decât a avut el, în anii ‘90.

Cioloş a subliniat apoi importanţa pe care agricultorii români ar trebui să o acorde procesării, "pentru că acolo e valoarea adăugată". "Primul avantaj ar fi că cei care cumpără produsele ar şti de unde cumpără şi cine produce alimentele şi apoi acea valoare adăugată ar rămâne aproape de producători", a explicat acesta. Nu a omis să promoveze, de asemenea, avantajele agriculturii ecologice. Comisarul european pentru agricultură a vizitat standuri cu diverse produse, iar la cel al USAMV a degustat, la invitaţia rectorului Doru Pamfil, berea Student, cu gust de cacao, preparată chiar de studenţi. "Mă bucur că am reuşit din nou să vizitez Agraria, să iau pulsul agriculturii din Transilvania, o regiune la care ţin mult, care mă interesează. Lucrurile în domeniul agricol încep să se mişte din ce în ce mai bine. Târgul Agraria, aflat la a 18-a ediţie, mai poate fi vizitat la Expo Transilvania până duminică, 6 mai.

 

 

Comenteaza