Clericii ortodocşi români, interzişi ca slujitori în Ţara Sfântă. Radu Preda: Este un act de nervozitate inter-eclezială

Clericii ortodocşi români, interzişi ca slujitori în Ţara Sfântă. Radu Preda: Este un act de nervozitate inter-eclezială
Patriarhia ortodoxă a Ierusalimului a anunţat luni că suspendă comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română (BOR), pe motivul nereglementării situaţiei Aşezământului românesc de la Ierihon, care ar fi fost construit fără permisiunea Patriarhiei Ierusalimului, în anii '90 - 2000.

Patriarhia BOR a anunţat că va organiza o conferinţă de presă mâine pe această temă.

"Deşi în urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit iniţierea unui dialog bilateral frăţesc între cele două Patriarhii pentru identificarea unei soluţii privind existenţa Aşezământului românesc de la Ierihon, Patriarhia Română constată cu surprindere şi regret că Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterală", se precizează într-un comunicat postat pe agenţia de ştiri a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române,basilica.ro.

Atitudinea Patriarhiei Ierusalimului cu privire la aşezământul românesc de la Ierihon, unde sunt primiţi românii care ajung în Ţara Sfântă, dar şi relaţiile Patriarhiei BOR cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate în şedinţa Sinodului BOR din 20-21 mai, se mai precizează în textul citat.

"Decizia (Patriarhiei Ierusalimului, n.red.) este invers proporţională cu situaţia, în sensul că această situaţie (cu privire la disputa care vizează aşezământul românesc de la Ierusalim, n.red.) nu e de ieri, de astăzi. Este vorba de un act de nervozitate inter sau intra-eclezială. Consecinţa este că clericii BOR nu vor putea sluji la locurile sfinte. Situaţia poate fi îndreptată, sancţiunile bisericeşti au un scop terapeutic, de a îndrepta o anumită situaţie", a explicat teologul ortodox clujean Radu Preda (foto).

Sinodul Patriarhiei ortodoxe a Ierusalimului a decis luni suspendarea comuniunii cu Biserica Ortodoxă română, ca urmare a considerării "necanonice" construirea Aşezământului românesc din Ierihon.

Comenteaza