Clubul Rotary îi apără pe Ciorcilă, Gânscă şi Silaghi

Clubul Rotary îi apără  pe Ciorcilă, Gânscă şi Silaghi
Oamenii de afaceri şi universitarii din clubul Rotary Parc au lansat ieri o scrisoare deschisă de susţinere a celor trei membri aflaţi in război cu DIICOT Cluj  în ultima perioadă.
Membrii Clubului Rotary au luat poziţie faţă de anchetele Departamentului de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în urma cărora oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, Claudiu Silaghi şi Gicu Gânscă au fost trimişi în judecată. În memoriu se precizează că presiunea la care a fost supus Claudiu Silaghi ar fi contribuit la declanşarea accidentului vascular cerebral suferit în 31 decembrie anul trecut. Procurorul-şef al DIICOT Cluj susţine că ancheta s-a desfăşurat în limitele legale şi că nu are legătură cu starea actuală de sănătate a omului de afaceri.

Prin scrisoarea deschisă, membrii clubului Rotary Parc îşi arată susţinerea faţă de omul de afaceri Claudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al Băncii Transilvania (BT) şi membru în Consiliul de Administraţie (CA) al băncii, Gicu Gânscă, unul dintre cei mai puternici constructori din Transilvania, coproprietar al societăţilor Grup 4 Instalaţii, TIM, ACI, Elco şi Sava, respectiv Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania şi unul dintre cei mai importanţi acţionari ai băncii clujene. Toţi trei sunt membri ai clubului şi au fost trimişi în judecată în dosare diferite, Ciorcilă şi Silaghi în iulie 2010, iar Gânscă în ianuarie, pentru o prezumtivă manipulare a pieţei de capital.

“Colegul nostru Claudiu Silaghi trece prin momente grele şi suntem alături de el şi familia sa din 31 decembrie, momentul nefericit al declanşării problemei sale de sănătate, care însă este o problemă personală, şi nu publică. Nimeni nu poate aprecia în ce măsură starea sa de sănătate actuală se datorează presiunii la care a fost supus, dar aceasta are contribuţia sa şi este regretabil, pentru că sănătatea nu i-o poate da nimeni înapoi. Respectăm independenţa actului de justiţie şi ni se pare firesc ca acesta să îşi urmeze cursul normal. Susţinem însă derularea lui în limitele drepturilor individuale. Credem în nevinovăţia colegilor noştri şi sperăm că o vor demonstra în faţa justiţiei, dar ne întrebăm cum vor putea fi compensate în caz de nevinovăţie prejudiciile ireparabile provocate ”, se arată în scrisoarea deschisă.

Membrii clubului Rotary amintesc activităţile benefice Clujului ale celor trei oameni de afaceri trimişi în judecată. “S-au scris multe în ultima vreme despre Claudiu Silaghi, Horia Ciorcilă, Gicu Gânscă sau despre alţii dintre colegii noştri. Noi îi cunoaştem ca fiind oameni a căror activitate profesională a adus mult bine Clujului şi în mod direct multor mii de clujeni. Ei sunt şi rămân colegii şi prietenii noştri dedicaţi spiritului rotaryan, activi în cele două proiecte principale ale Clubului Rotary Parc Cluj-Napoca, «Cantina Sfânta Maria», unde zilnic beneficiază gratuit de un prânz cald 80-100 de oameni mai puţin favorizaţi, respectiv «Clasa copiilor de suflet», în care anual pentru 20 de copii cu dificultăţi materiale şi sociale din mediul rural al judeţului Cluj se asigură gratuit toate condiţile de cazare şi şcolarizare la un liceu din Cluj-Napoca, constant, începând din anul 2006. Vom continua să fim solidari şi vom duce mai departe proiectele noastre profesionale şi sociale în Cluj-Napoca, comunitatea căreia îi aparţinem ”, se precizează în scrisoare.

Printre membrii clubului Rotary se regăsesc Horia Ciorcilă, Gicu Gânscă, Claudiu Silaghi, Radu Şter, Vasile Leordean, Octavian Buzoianu, Eugen Bâlc, Dorel Goia, Sorin Dan, Robert Rekkers, Marius Bojiţă, Liviu Zăpârţan, Dan Danci, Viorica Cristea, Marcel Borodi Alexandru Irimie, Mircea Todea şi Nicolae Hâncu. “Scrisoarea nu este semnată de fiecare, dar a fost concepută în acord cu toţi membrii clubului şi este susţinută de aceştia”, a explicat omul de afaceri Dan Danci.

“Noi nu avem obiceiul să batem toba şi să ieşim în public cu acţiunile noastre, dar acum s-a umplut paharul prin faptul că mulţi comentează în fel şi chip, iar noi vrem să ştie familiile lor că suntem trup şi suflet alături de ei şi că îi credem nevinovaţi, căci îi cunoaştem şi au făcut atât de mult bine Clujului. Noi nu luptăm cu procurorii şi dorim ca aceştia să-şi facă treaba, dar credem că prezumţia de nevinovăţie funcţionează măcar la Cluj”, a spus Vasile Leordean, om de afaceri în domeniul textil şi cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

“Sunt prieten bun cu Claudiu Silaghi şi am fost extrem de afectat când am aflat ce i s-a întâmplat. Vorbisem cu el înainte, dar nu este stilul lui de a se plânge. Era convins că se va rezolva şi spunea doar că-i trebuie timp să demonstreze că nu este nimic adevărat din ce spun procurorii. Cred că şi problemele acestea au avut un rol în declanşarea atacului cerebral”, a declarat omul de afaceri Mircea Ilea, membru Rotary Parc. “Este o scrisoare de solidaritate cu privire la problemele colegilor noştri, pentru ca aceştia să nu se simtă singuri. Rotary Parc este un club unit atât în acţiunile de binefacere, cât şi în cazul unor probleme”, a precizat omul de afaceri Sorin Dan. Potrivit medicilor de la Clinica de Neurochirurgie, starea actuală a lui Claudiu Silaghi este în acest moment stabilă, după ce a fost intubat timp de trei săptămâni.

DIICOT: “Ancheta nu a depăşit limitele legale”

Procurorul-şef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, susţine că anchetarea lui Silaghi nu are nici o legătură cu starea actuală de sănătate a acestuia. “Ancheta cu privire la domnul Silaghi a avut loc în urmă cu cinci luni faţă de momentul internării. La dosar nu a depus nici un document care să arate că are probleme de sănătate. Ancheta nu a depăşit limitele legale, i s-a aplicat un tratament normal, niciodată nu a fost supus la presiuni, a fost citat şi a fost însoţit de avocaţi. Pe lângă toate acestea, cazul nu a fost mediatizat pe parcursul anchetei. Orice persoană trebuie să lase instanţa să se pronunţe. Anchetarea celor trei nu are nici o legătură cu clubul Rotary, în care sunt mulţi oameni de afaceri”, a spus procurorul-şef.

Comenteaza