Cluj: Materiale şi tehnică militară, paraşutate din avioane Hercules la un exerciţiu militar

Cluj: Materiale şi tehnică militară, paraşutate din avioane Hercules la un exerciţiu militar
Materiale şi tehnică militară, printre care şi Humvee-uri au fost paraşutate, vineri, din avioane Hercules pe un câmp de lângă Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, în cadrul Swift Response 17-1 (SR17-1), exerciţiu de sprijin în cadrul Saber Guardian 2017.

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale au declarat, vineri, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, că la exerciţiu participă forţe şi mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas şi 2 Cavalerie, respectiv 800 de militari şi tehnica aferentă, precum şi 150 de militari români.

„În perioada 18 - 23 iulie, în zona Bazei 71 Aeriană <<General Emanoil Ionescu>> şi a localităţii Luna, judeţul Cluj, se desfăşoară Swift Response 17-1 (SR17-1), exerciţiu de sprijin pentru exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017. La exerciţiu participă forţe şi mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas şi 2 Cavalerie, respectiv 800 de militari şi tehnica aferentă, din Forţele Aeriene Române, aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Socat, personal şi tehnică aferentă, iar din Forţele Terestre Române participă aproximativ 150 de militari cu transportoare amfibii blindate şi sisteme de apărare antiaerienă Gepard. Vineri dimineaţă a avut loc paraşutarea de materiale şi tehnică militară - printre care şi Humvee-uri, din 9 avioane de transport Hercules care au decolat de la Baza Papa din Ungaria. Paraşutarea a durat trei minute şi jumătate", au spus sursele citate.

Maiorul Anthony Clas, din partea armatei SUA, a declarat, la rândul său, că exerciţiul a avut scopul de a demonstra capacitatea de a se transporta materiale logistice de-a lungul Europei, de a demonstra interoperabilitatea aliaţilor din cadrul NATO.

„Cooperarea cu forţele armate române este foarte uşoară, există relaţii puternice create. Am adus tehnică militară esenţială pentru acest exerciţiu militar. A fost o demonstraţie minunată", a spus Clas.

Programul Swift Response 17-1 mai cuprinde, vineri seară, de la ora 23 paraşutarea a peste 500 de militari americani, urmată, sâmbătă dimineaţă, de acţiuni militare.

SR17-1 este un exerciţiu multinaţional întrunit anual condus de Forţele Terestre ale SUA în Europa în scopul dezvoltării interoperabilităţii forţelor aeropurtate aliate.

SR17-1 se desfăşoară în perioada 18-23 iulie în mai multe localităţi: Bezmer şi Novo Selo Training Area în Bulgaria, Baza Aeriană Papa din Ungaria, Cincu şi Câmpia Turzii în România.

La exerciţiu participă aproximativ 3.600 de militari reprezentând forţe aeropurtate de reacţie rapidă din nouă ţări NATO, din care aproximativ 3.000 de americani.

 

Comenteaza