Cluj: Un apel din 2 la 112 a fost fals, în 2013

Cluj: Un apel din 2 la 112 a fost fals, în 2013
Apelurile false continuă să le dea bătăi de cap operatorilor serviciilor de urgenţă. La Cluj farsorii pun muzică, cer informaţii medicale sau numere de telefon. Cele mai multe apeluri false vin de pe cartele preplătite, cu toate acesta autorităţile au depistat şi amendat, anul trecut, peste 10.000 de persoane.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate anul trecut un număr de 17.463.468 apeluri. Dintre acestea 29,09 % au fost reale şi 70,91 % false. "Din punct de vedere al apelurilor false, judeţele Covasna, Călaraşi şi Mureş ocupă primele locuri.
Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay", arată STS. Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, 10.892 persoane au fost amendate pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti.


În judeţul Cluj au fost primite şi tratate anul trecut peste 522.000 de apeluri, între care jumătate au fost false. "Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale", arată STS. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. 

Etichete
Comenteaza