Clujean umilit, torturat și abandonat într-o închisoare din China/ Lucrează 12 ore pe zi pentru două linguri de orez

Clujean umilit, torturat și abandonat într-o închisoare din China/ Lucrează 12 ore pe zi pentru două linguri de orez
Cazul șocant al profesorului clujeanului abandonat de autoritățile române într-o închisoare din China/ Lucrează 12 ore pe zi pentru două linguri de or
Cazul șocant al profesorului clujeanului abandonat de autoritățile române într-o închisoare din China/ Lucrează 12 ore pe zi pentru două linguri de or

Un profesor clujean, condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru o fraudă de 80 de dolari, este încarcerat de peste cinci ani în condiții greu de imaginat. Torturat, forțat să muncească peste 12 ore pe zi doar pentru a avea ce mânca, clujeanul cere disperat ajutorul autorităților române, care însă refuză să răspundă cererilor înainte de acesta, familia și avocații lui.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013 a fost și profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing.

Patru ani mai târziu, în data de 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că profesorul clujean a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii.

Situația cetățeanului român a fost însă radical diferită: în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor. Clujeanul a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, din care era scos de două ori pe lună, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal și amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă. 

Marius Balo a fost condamnat în 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată. Prin aceeași sentință, clujeanul a primit și o amendă de peste 13.000 de euro.

Ulterior, Balo a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai, unde este supus unor condiții apreciate de avocații care îl reprezintă ca "inumane". Drept dovadă stau mărturiile lui Ioan Felecan, unchiul clujeanului, singura rudă rămasă în viață a deținutului. Acesta încearcă din răsputeri să îl readucă pe nepotul său în țară, de trei ani încoace.

Unchiul deținutului: "Iarna, dacă sunt -25 de grade afară, în celulă sunt -15"

Ioan Felecan a primit vestea arestării nepotului său după trei ani, în 2017, printr-o scrisoare, urmată de un apel telefonic de la Marius Balo. Atunci, s-a văzut nevoit să vândă apartamentul pe care nepotul îl cumpărase din banii strânși în China, pentru a plăti amenda în cuantum de 100.000 RMB (aprox. 13.000 de euro).

"Trei ani de zile nu am știut nimic de el, nu răspundea la telefon, după care am primit o scrisoare prin care mi se comunica faptul că a fost condamnat la opt ani de închisoare. Apoi mi-a dat el un telefon și am vorbit. A fost vorba de o combinație între el și un chinez. Suspiciunea mea este că autoritățile chineze au urmărit să îl închidă, fiind forță de muncă tânără, avea 35 de ani când a fost condamnat, a fost obligat prin condamnare să lucreze gratis timp de opt ani pentru poporul chinez. Dacă a fost o înscenare, nu se știe", explică unchiul bărbatului.

Ioan Felecan spune că starea de sănătate a nepotului este gravă și acesta a slăbit peste 20 de kilograme de când a fost încarcerat. Motivul ar fi lipsa hranei și epuizarea fizică la care acesta este supus zilnic. Mai mult, unchiul deținutului spune că acesta ar fi fost torturat în închisoarea chineză:

"Starea lui de sănătate este foarte gravă. După cum am înțeles de la el, a slăbit peste 20 de kilograme. A plecat de aici la 70-75 de kilograme și acum are în jur de 50. Prea multe nu mi-a putut spune. Știu că a fost torturat, bătut în tălpi. În privința mâncării, dacă își face norma de 12, până la 16 ore de muncă, a doua zi va mânca o lingură sau două de orez. Dacă nu, rabdă foamea. Munca, în mare parte constă în lipitul etichetelor la haine", a mai spus Ioan Felecan.

Căldura sau apa caldă sunt și ele un lux la care Marius Balo doar visează în închisoarea din Shanghai: "Iarna, dacă sunt -25 de grade afară, în celulă sunt -15. Mi-a povestit că dorm spate în spate, înveliți în două pături. Apă caldă nu a văzut de când a intrat la pușcărie. Iarna se spală afară, la cișmea, cu apă rece", a mărturisit unchiul îndurerat.

Autoritățile române, "surde" la cererile de transferare

Un fost coleg și prieten al lui Marius Balo, preotul Ovidiu Marțiș, s-a adresat casei de avocatură Iordăchescu & Asociații din Cluj, în urmă cu trei ani, pentru ca acesta să fie transferat în România ca să-și execute restul de pedeapsă. 

Casă de avocatură Iordăchescu & Asociații a solicitat în mod repetat Ministerului Justiției, atât ministrului Ana Birchall cât și predecesorilor, să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe deținut în țară. În 2017, Ministerul Justiției a informat că o eventuală cerere de transfer poate fi luată în considerare doar dacă toate amenzile și cheltuielile judiciare au fost deja achitate în totalitate.

Ulterior, statul român a ignorat cu desăvârșire această cauză refuzând să mai răspundă la orice interpelări și refuzând cererile de audiență formulate de apărătorii clujeanului. "Cererea de transfer a fost reînregistrată în 17 ianuarie 2017 la Ministerul Justiției; în 8 martie 2017, SCA Iordăchescu & Asociații a trimis prin email solicitarea de transfer, pe care a și înregistrat-o fizic la Ministerul Justiției în 16 martie. Ministerul a primit inclusiv dovada achitării amenzii, confirmată de Consulul României în Shanghai, dl Ioan Gheorghe Crișan. 

Dată fiind lipsa oricărui răspuns, în 7, respectiv 14 septembrie 2017, SCA Iordăchescu & Asociații a transmis o nouă solicitare de  urgentare a transferului, la care singurul răspuns a fost unul generic: Ministerul Justiției se consultă cu omologii din China pentru a „identifica o soluție”. România are legislație care prevede transferul persoanelor pentru executarea pedepsei în țară; statul chinez a transmis că transferul este condiționat doar de plata amenzii. În aceste condiții, este inexplicabilă lipsa de răspuns chiar din partea statului român", au arătat avocații.

Pe parcursul anului 2017, apărătorii lui Marius Balo au solicitat în mod repetat să fie primiți în audiență de directorul adjunct al Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară, Viviana Onacă, și de Marieta Safta, secretar de stat. Toate demersurile au fost refuzate, iar în unele ocazii reprezentanților cetățeanului român li s-a interzis chiar accesul în clădirea ministerului, motivându-se că „nu se justifică acordarea unei audiențe”.  Alte adrese, din 7 februarie 2018, din 3 aprilie 2018 și din 2 mai 2018, adresate Ministerului Justiției – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, au rămas fără răspuns până în ziua de azi. 

Memoriul adresat președintelui României, Klaus Iohannis, a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns, fiind înaintat de Administrația Prezidențială tot Ministerului Justiției, care în continuare nu a luat nicio măsură. Singura persoană care l-a vizitat pe deținut și cu care apărătorii și familia lui Marius au reușit să coopereze de-a lungul anilor a fost consulul român din China, Gheorghe Crișan.

Casa de avocatură Iordăchescu & Asociații, prin coordonatorul acesteia, avocatul Eugen Iordăchescu, a lansat, joi, un nou apel la adresa autorităților române, acela de a respecta dispozițiile articolului 1 al Constituției și pentru cetățeanul Marius Balo.

„Din păcate trebuie să facem o remarcă haideți să spunem nedorită, în sensul că chiar dacă dispozițiile constituționale ar trebui respectate cu cea mai mare rigoare, cu sfințenie și mă refer în primul rând la dispozițiile art. 1 din Constituție care prevede între altele că cel mai important lucru care trebuie apărat într-o societate democratică sunt drepturile și libertățile cetățeanului, dar acestea se constată destul de des că nu sunt avute în vedere de instituțiile statului, care funcționează pe baza taxelor și impozitelor plătite de cetățeni la bugetul de stat. Din nefericire nu cunoaștem contextul în care a fost condamnat în Repubica Populară Chineză și nu am putea să facem o evaluare a situației juridice din acel proces în care a avut calitatea de inculpat și a și fost inculpat 8 ani de închisoare cu executare în regim de detenție.

Punem în schimb în discuție nepăsarea autorităților statului român cu privire la situația unui cetățean român aflat într-o situație extrem de dificilă și care ar trebui să prezinte o importanță deosebită în ochii autorităților române.

Semnalăm incapacitatea MAE sau a unor miniștri – și mă refer într-un mod extrem de precis la foștii miniștri ai Justiției Tudorel Toader care în această cauză nu a făcut absolut nimic, repet, absolut nimic, și persoana domnului Teodor Meleșcanu care de asemenea nu a făcut nimic în legătură cu apărarea intereselor unui concetățean. Privim extrem de sever această stare de pasivitate. Excepția e doamna Anna Birchall care are o atitudine pozitivă în acest moment, lucru pe care trebuie să-l remarcăm”, a arătat acesta.

Ministerele Justiţiei și Afacerilor Externe, reacție abia după conferința de presă 

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că ministrul Ana Birchall a luat act de situaţia cetăţeanului român aflat în detenţie în China şi a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru o acţiune comună în plan juridic şi diplomatic.

"Ministrul Justiţiei a luat act de situaţia domnului Marius Balo, românul care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză, în urma scrisorii recent trimise de reprezentanţi legali ai acestuia. Imediat ce cazul a fost semnalat ministrului Justiţiei, doamna Ana Birchall a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru gestionarea eforturilor României în plan juridic şi în plan diplomatic în acest caz", se precizează într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Conform sursei citate, Ministerul Justiţiei depune toate eforturile privind obţinerea tuturor elementelor legale care să permită declanşarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetăţeanului român, în contextul cooperării judiciare internaţionale.

"Ministerul Justiţiei îi asigură pe reprezentanţii legali ai cetăţeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situaţia domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluţionată, cu respectarea deplină a drepturilor sale", se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă emis joi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), profesorul clujean închis în China a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice.

"Încă din momentul semnalării cazului, cetăţeanul român a beneficiat constant de asistenţă consulară din partea reprezentanţilor oficiului consular şi ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate şi vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanţele diplomatice au menţinut legătura atât cu membrii de familie ai cetăţeanului român, cât şi cu avocatul acestuia", se arată într-un comunicat transmis joi de MAE.

Din momentul înaintării de către cetăţeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular şi misiunea diplomatică au colaborat în permanenţă cu autorităţile române şi chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competenţelor legale, prin intermedierea contactului dintre ministerele de Justiţie din cele două state.

"În context, precizăm că misiunile diplomatice şi oficiile consulare în străinătate pot acorda asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor doar în limita competenţelor legale şi cu stricta respectare a legislaţiei statului de reşedinţă. Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autorităţile unui stat terţ", informează MAE.

Potrivit sursei citate, Ambasada României la Beijing şi Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului şi menţin în permanenţă contactul cu toate autorităţile implicate, cu reprezentanţii penitenciarului, cu cetăţeanul român şi membrii săi de familie şi acordă asistenţa consulară.

Comenteaza