Clujeni condamnaţi la inundaţii (video)

Clujeni condamnaţi la inundaţii    (video)
Locatarii a zeci de case din cartierul Someşeni s-au trezit cu apa în locuinţe pentru a doua oară în decurs de o lună.
Aproximativ 30 de case din cartierul clujean Someşeni au fost inundate în noaptea de duminică spre luni din cauza revărsării unui pârâu din apropiere. Pompierii au lucrat toată ziua de ieri pentru a scoate apa din gospodării. Locuitorii spun că este primul an când se confruntă cu astfel de probleme. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca şi ai Companiei de Apă Someş caută o soluţie tehnică pentru ca apa pluvială să nu mai ajungă în casele oamenilor.

Locuinţele au fost inundate de pârâul Valea Murătorii, care s-a umflat din cauza precipitaţiilor abundente de duminică din zona Gheorgheni - Colonia Sopor. Pompierii au fost nevoiţi să intervină cu cinci motopompe şi trei autospeciale, în noaptea de 1 spre 2 august, pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor de pe strada Moş Ion Roată. Pe tot parcursul zilei de ieri, echipajele de pompieri au continuat operaţiunile în zonă.

“Nu a scăzut nivelul apei. Este o problemă de canalizare. Avem mult de lucru şi s-ar putea să mai plouă. Nu este prima dată când sunt inundaţii pe strada Moş Ion Roată în acest an. Noi scoatem apa din case, dar cineva trebuie să ia măsuri şi să găsească o soluţie tehnică pentru a nu se mai ajunge în aceste situaţii”, a spus colonelul Dorin Ungur, prim adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.

În unele gospodării, apa avea ieri o adâncime de aproximativ o jumătate de metru. Oamenii spun că nu s-au mai confruntat cu astfel de probleme până în acest an. O inundaţie de mai mici dimensiuni a avut loc în aceeaşi zonă în 20 iunie.

“La fiecare ploaie îmi este inundat beciul. Autorităţile trebuie să regularizeze cursul pârâului pentru a nu mai ajunge apa la noi la case”, spune Petrică Matei, proprietatul unei gospodării de pe strada Moş Ion Roată. Părerile cu privire la cauza inundaţiei sunt împărţite. Unii locatari de pe strada Moş Ion Roată spun că pârâul ar putea fi colmatat din cauza lucrărilor la centura Vâlcele-Apahida, iar alţii dau vina pe firma Florea Grup, care are sediu în zonă, că ar fi astupat unele şanţuri de scurgere.

“S-au făcut verificări în teren. Valea nu este colmatată, iar pârâul este regularizat. Nu avem ce să mai facem”, a spus Luminiţa Sigartău, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa. Directorul sucursalei Cluj a societăţii Florea Grup, Ioan Borza, afirmă că nu a fost astupat niciun şanţ. “Noi avem o platformă betonată şi captăm apa într-un bazin mare, după care o folosim la fabricarea betonului”, a declarat reprezentantul firmei.

Canalizarea de pe strada Moş Ion Roată, care a fost introdusă în urmă cu doi ani, nu a făcut faţă volumului mare de apă pluvială, iar canalele au refulat pe stradă. “Canalizarea este relativ nouă. S-a revărsat un pârâu, iar canalizarea e proiectată pentru ape pluviale în regim normal, nu pentru puhoaie de apă”, a spus purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someş, Lucian Croitoru. Reprezentanţii primăriei au trimis o motopompă în zonă şi au efectuat controale.

“S-a făcut o verificare în teren pentru a vedea ce măsuri se impun. Împreună cu Compania de Apă Someş SA se caută o soluţie”, a menţionat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Unitate militară inundată

Pârâul care s-a revărsat în gospodăriile de pe strada Moş Ion Roată trece exact pe lângă unitatea militară din Someşeni, astfel că şi aceasta a fost afectată. “Sunt pagube nesemnificative. Apa revărsată din pârâu a intrat în cazarmă. Militarii au curăţat-o de reziduurile şi aluviunile aduse de ape”, a precizat purtătorul de cuvânt al Diviziei 4 Gemina, maior Răducu Radiş.
Comenteaza