Clujeni premiaţi la Londra

Clujeni premiaţi la Londra
Membrii Cvartetului Arcadia au fost premiaţi la Wigmore Hall London International String Quartet Competition cu premiul I, în valoare de 10.000 de lire sterline.

Artiştii clujeni Ana Török - vioară, Răsvan Dumitru - vioară, Traian Boală - violă şi Zsolt Török - violoncel au obţinut la marea competiţie muzicală de la Londra Premiul Bethoven. "Drept răsplată, vor susţine un recital în sala Wigmore din Londra şi un turneu în Marea Britanie începând din toamna 2013!", au anunţat reprezentanţii Filarmonicii Transilvania. Evenimentul a avut loc duminică, 1 aprilie. Grupul a fost fondat în 2005, dintr-un nucleu de muzicieni tineri de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Prima experienţă concertistică a avut-o la Festivalul de Muzică de Cameră de la Odorheiu Secuiesc (2005). Arcadia a mai concertat la Cluj-Napoca, Sighişoara şi în sala Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare.

Artiştii au mai făcut şi cursuri de măiestrie artistică, alături de personalităţi marcante, cum ar fi membrii Cvartetului Orlando (Amsterdam), Voces (Bucureşti) sau Ferenc Gábor (Berlin) şi Ferenc László (Cluj-Napoca). În luna decembrie a anului 2006, Arcadia a participat la concursul "Mozart", de la Cluj-Napoca, unde a câştigat premiul I şi premiul Sysound, constând în realizarea unui CD. În februarie 2007, Cvartetul Arcadia a câştigat prin concurs o bursă de perfecţionare cu Cvartetul Belcea (Londra). Printre altele, Cvartetul Arcadia a reprezentat Clujul la Olimpiada Culturală de la Beijing, alături de pictorul Teodor Botiş.

La concursul de la Londra, clujenii s-au întrecut cu muzicieni din SUA, Coreea de Sud, Danemarca, Elveţia, Polonia şi Marea Britanie. Din repertoriul prezentat la concurs au făcut parte fragmente ale unor compozitori romantici precum Brahms, Debussy, Dvorak, Mendelsson, Ravel, Schumann, Schubert, Smetana. Finala Wigmore Hall London International String Quartet Competition a fost înregistrată pentru programele BBC Radio 3.

 

 

Comenteaza