Clujeni revoltaţi: amenzi cu repetiţie pentru lipsa rovignetei

Clujeni revoltaţi: amenzi cu repetiţie pentru lipsa rovignetei
Şoferii clujeni se plâng că primesc mai multe amenzi pentru lipsa rovignetei până să afle de prima sancţiune.


Clujeanul Marius Balaj a primit în septembrie procesul-verbal de contravenţie pentru faptul că în luna martie, trecând prin dreptul unei camere mobile de citire electronică a rovignetelor, s-a constatat că nu plătise respectiva taxă. Şoferul spune că a mai primit o amendă pentru luna februarie şi se aşteaptă să-i mai vină procese-verbale deoarece şi-a plătit rovigneta abia în toamnă, după prima amendă.

Bărbatul se va adresa instanţei deoarece consideră prea mare intervalul între faptă şi aplicarea sancţiunii. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj spun că durează mult procesarea datelor la nivel central. Balaj are obiceiul să iasă din oraş cu maşina pentru a merge la piaţa de legume din localitatea Sânnicoară. Şoferul nu s-a gândit să-şi plătească rovigneta până în această lună, când a primit acasă un proces-verbal de sancţionare pentru lipsa ei. Amenda arată că în luna februarie a fost surprins în trafic fără rovignetă. La scurt timp, Balaj a mai primit un proces-verbal pentru neplata rovignetei ca urmare a surprinderii lui în trafic în luna martie. "Nu mi se pare normal să primesc amenda după şase luni de la faptă. Dacă aş fi fost înştiinţat mai repede, aş fi plătit rovigneta şi nu aş fi ajuns să mai primesc alte amenzi. Aşa, cine ştie de câte ori am mai trecut pe lângă camera video de verificare", spune şoferul.

Acesta şi-a angajat un avocat pentru a da în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Lipsa rovignetei se sancţionează cu 250 de lei plus o despăgubire de 28 de euro către CNADNR. "Cred că cei de la CNADNR trag intenţionat de timp până să trimită amenzile pentru a încasa cât mai multe, ceea ce este cu atât mai grav în aceste vremuri de criză. Consider că trebuie respectată legea, dar că amenda are şi rol de atenţionare pentru a nu repeta contravenţia", spune Balaj. Reprezentanţii DRDP Cluj spun că există mai multe reclamaţii pe rolul instanţelor cu privire la amenzi repetate, dar că acţiunile nu au şansă de reuşită.

"Amenzile nu se anulează şi trebuie plătite toate. De exemplu, este o firmă care are 24 de sancţiuni pentru lipsa rovignetei. Dacă vor să fie corecţi, oamenii trebuie să plătească rovigneta chiar dacă nu primesc amendă. Termenele de maximum 6 luni în care se încheie procesul-verbal de contravenţie şi de 30 de zile pentru trimiterea acestuia sunt specificate în Ordonanţa de Guvern nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Bună sau rea, legea trebuie respectată. Intervalul de timp în care ajung procesele-verbale la oameni nu ţine de noi, căci toate datele sunt procesate la nivel central la CNADNR şi, din câte ştiu, sunt foarte multe sancţiuni", a explicat şeful departamentului încasări-venituri din cadrul DRDP Cluj, Adrian Boghiu. Potrivit acestuia, în judeţul Cluj nu există camere fixe pentru citirea electronică a rovignetelor, ci doar o autospecială dotată cu astfel de aparatură, care stă din loc în loc pe marginea drumurilor naţionale.

Marius Balaj spune că se va adresa parlamentarilor clujeni pentru a începe un demers de modificare a legislaţiei în ce priveşte termenul de maximum 6 luni pentru aplicarea amenzii. Contactat de ZIUA de CLUJ, deputatul Daniel Buda, care este preşedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, spune că termenul ar putea fi scurtat. "Trebuie să analizez situaţia, dar la prima vedere s-ar putea face o modificare legislativă în ce priveşte termenul de aplicare a sancţiunii, dacă se întâmplă aşa cum spuneţi", a precizat Buda.

 

Comenteaza