Clujenii care locuiesc lângă Someş se plâng de gunoaie VIDEO

Clujenii care locuiesc lângă Someş se plâng de gunoaie VIDEO
Locuiesc intr-un oras de cinci stele insa, de fiecare data cand vremea se incalzeste, le este tot mai greu sa stea in propriile case. Vorbim despre clujenii care locuiesc in apropierea Somesului. O data ce temperaturile cresc, din cauza gunoaielor care se aduna in apele rauului, mirosul devine greu de suportat. Autorităţile locale spun tot ce pot să facă este igienizarea periodică a văii Someşului. Vinovaţi sunt cetăţenii necivilizaţi, care nu sunt niciodată amendaţi pentru că nimeni nu îi prinde aruncând gunoaie în apă.

Francis Lăcătuş locuieşte pe strada Traian din apropierea Someşului de câţiva ani. În fiecare primăvară se confruntă cu aceeaşi problemă: mirosurile insuportabile venite de la deşeurile din râu.

"Sălciile de pe malul apei dau în apă şi toată mizeria se adună în porţiunea aceea. Am făcut odată sesizări, mai demult, dar nicio rezolvare nu s-a făcut şi acuma nu ştiu care ar fi rezolvarea", a spus Francis Lăcătuş, riveran.

De la începutul anului Someşul a fost igienizat de 5 ori. La fiecare acţiune de acest gen s-au adunat zeci de saci de deşeuri. Totuşi, în apa râului se găsesc în continuare recipiente de plastic, pet-uri şi chiar haine sau anvelope.

Nu doar mirosul neplacut le creează probleme locuitorilor. Aceste deseuiri sunt adevarate focare de infectie, iar in timpul verii, oamenii din zona trebuie sa se lupte si cu mustele care se aduna langa deseuri

Direcţia Apelor susţine că intervine cu acţiuni de curăţare când primeşte sesizări.

"Noi facem aceste acţiuni de câte ori este nevoie. S-au stabilit măsuri şi urmează să reverificăm administraţiile publice locale acolo unde am găsit probleme", a spus Gelu Topan.

Igienizarea apelor însă nu îi opreşte pe clujeni să îşi mai arunce gunoiul în apă.

"Din punctul nostru de vedere cea mai bună metodă este cea de conştientizare şi de făcut un apel la toţi cetăţenii 18:30 muscă 18:56 E foarte greu, trebuie să prinzi persoana asupra faptului, exact când aruncă ca să poţi să o amendezi", a declarat Mariana Carmen Lej, director Garda de Mediu.

Odată cu venirea primăverii, autorităţile spun că se pregătesc să intervină mai des pentru îndepărtarea deşeurilor din cursurile de apă care traversează oraşul.

Reporter: A. Popa, V. Mălăescu
Imagine: C. Fedeleş, Z. Szucs

 

Comenteaza