Clujenii cer în stradă demisia lui Ponta : "România nu poate fi condusă de un personaj asupra căruia planează atâtea acuzaţii"

Clujenii cer în stradă demisia lui Ponta :
Indignaţi de evoluţia lucrurilor în cazul premierului Victor Ponta, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de fals în înscrisuri sub semnătură privată, de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de banilor, respectiv de conflict de interese, clujenii se pregătesc să-i ceară demisia în stradă.

Mobilizarea s-a făcut prin intermediul reţelei de socializare Facebook, mii de persoane fiind aşteptate să se alăture mişcării joi, de la ora 19:00, în Piaţa Unirii, locul consacrat de întâlnire. 

"Aroganţa, minciuna, îngâmfarea, manipularea, plagiatul, ticăloşenia, grosolănia. Aceştia sunt însoţitorii politici ai prim-ministrului României. România nu poate fi condusă de un personaj asupra căruia planează atâtea acuzaţii. Demisia sau demis!", au transmis organizatorii evenimentului. 

Protestul a fost anunţat în cursul zilei de marţi, iar popularitatea lui a crescut exponenţial, astfel că până în momentul publicării acestui material au confirmat prezenţa 1.557 de persoane, în timp ce alte 191 se gândesc să se alăture. 

UPDATE: Joi dimineaţa, la ora 10:25, numărul celor care şi-au anunţat participarea a crescut la 2.117, iar a celor nehotărâţi la 291. 

Pe lângă această acţiune, PNL Cluj a anunţat că va organiza vineri, în intervalul orar 11:00-13:00, un miting de protest împotriva premierului în faţa Prefecturii Cluj, pe platoul pietonal din faţa CEC Bank.

Scandalul care încinge spiritele clujenilor a demarat vinerea trecută, când DNA a pornit urmărirea penală împotriva premierului României, Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA Șova și Asociații de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură. Mai mult, el ar fi primit dreptul de utilizare cu titlu gratuit a unui autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo 10. Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de premier al României, Ponta l-a desemnat pe Şova în august 2012 în funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012 în cea de ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în februarie 2014 ca ministru interimar al Transporturilor şi în martie 2014 ca ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de 250.000 de lei şi de dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism din partea lui Şova.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere. În ziua următoare cererea DNA a fost respinsă şi în plenul Camerei Deputaţilor. 

Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Comenteaza