Clujenii din Andrei Mureşanu se luptă să scape de un bloc între case

Clujenii din Andrei Mureşanu se luptă să scape de un bloc între case
Locatarii unei zone din Andrei Mureşanu au pus în gardă primăria, E.ON Gaz, Compania de Apă Someş şi Electrica.

După ce li s-a refuzat cererea de a studia documentaţia de autorizare a imobilului de pe strada Gheorghe Doja nr. 31, vecinii au trimis o scrisoare Primăriei Cluj-Napoca în care solicită să intervină până nu este prea târziu. Cele 13 familii semnatare au informaţii că în loc de un duplex se contruieşte un bloc cu şase apartamente, motiv pentru care au atenţionat reţelele de gaz, curent şi apă să nu aprobe mai mult de două contoare.

Vecinii imobilului în construcţie de pe strada Gheorghe Doja din cartierul Andrei Mureşanu au vrut să studieze documentaţia urbanistică, însă nu li s-a permis acest lucru. "În urma dorinţei noastre de a consulta proiectul de autorizare - cu cerere legală depusă la primărie în calitate de vecini-, Direcţia Urbanism ne-a comunicat că acest proiect e proprietatea celui ce l-a plătit, SC Hannah Invest SRL, ca atare nu ni-l poate prezenta", a spus unul dintre reclamanţi. Prin urmare, cele 13 familii din jurul imobilului de pe Gheorghe Doja nr. 31-33 au formulat o scrisoare către reprezentanţii primăriei, cerând respectarea autorizaţiei ce prevede două locuinţe unifamiliale cuplate.

"Ingrijorarea noastră pleacă de la informaţiile primite de noi, informaţii care, coroborate cu aspectul proiectului în construcţie şi cu stadiul lucrărilor, ne dă tot dreptul să ne adresăm Dumneavoastră din dorinţa respectării legii în municipiul nostru. Până nu e prea târziu. Cunoscând foarte bine istoricul multor imobile aprobate ca fiind unifamiliale şi ajunse în final blocuri în toată regula sau multifamiliale cu «n» apartamente, ne exprimăm prin această scrisoare îngrijorarea că acest imobil, aflat în proprietatea unei societăţi comerciale al cărei domeniu de activitate conform Registrului Comerţului este tocmai «Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale», se va transforma tocmai în locuinţă multifamilială cu şase apartamente, altfel decât prevede zona, PUG-ul, dar mai ales altfel decât prevede autorizaţia de construcţie emisă de către instituţia pe care o reprezentaţi", se arată în scrisoarea locatarilor de pe străzile Ady Endre, Iosif Vulcan şi Gheorghe Doja. Oamenii spun că se tem că după finalizarea imobilului constructorii vor apela la celebrele recompartimentări.

Potrivit reclamanţilor, cartierul Andrei Mureşanu este unul dintre cele mai verzi cartiere ale Clujului, bine organizat şi bine păstrat arhitectural. "Avem informaţii că se plănuieşte construirea unei parcări cu multiple locuri în spatele imobilului, lucru interzis de proiectul autorizat şi avizat şi de către Comisia Zonală de Monumente Istorice, care menţionează foarte clar că este interzisă orice abatere de la specificul zonei, adică de la construcţii de tip case unifamiliale la stradă şi spaţii verzi, grădini, arbori şi verdeaţă în spatele proprietăţilor", se arată în scrisoare. De altfel, la faţa locului se poate vedea săpătura pentru amenajarea parcării în spatele construcţiei.

Pe lângă primărie, oamenii s-au adresa şi companiilor de utilităţi publice E.ON Gaz, Electrica şi Compania de Apă Someş pentru a nu aproba mai mult de două contoare. "Le rugăm să respecte legea şi să nu aprobe un număr multiplu de contoare aferente mai multor apartamente", a spus unul dintre reclamanţi. De asemenea, oamenii au cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii să urmărească îndeaproape execuţia proiectului. Amintim că ZIUA de CLUJ a arătat în 30 august că una dintre faţadele imobilului nu respecta proiectul iniţial, moment în care reprezentanţii primăriei au dispus refacerea ei. Atunci primarul Sorin Apostu a declarat că "nici o schimbare a specificului zonei şi a proiectului aprobat nu vor fi acceptate".

 

Comenteaza