Clujenii din Mănăştur spun NU crematoriului

Clujenii din Mănăştur spun NU crematoriului
O dezbatere publică cu iz de comedie neagră i-a pus ieri după-amiază faţă în faţă pe constructorii crematoriului din Mănăştur, câţiva patroni de pompe funebre şi localnici din zonă.

Pensionarii din Mănăştur au reacţionat dur la intenţia municipalităţii de a amplasa crematoriul în cartier şi l-au invitat pe oficialul firmei care îl va construi "să vă faceţi crematoriu lângă vila dumneavoastră".

Unul dintre acţionarii firme RDK Cremation, care va ridica controversatul obiectiv în cadrul clădirii capelei cimitirului din Mănăştur, Mircea Dunca, a prezentat rezumatul raportului de impact al crematoriului asupra mediului, întocmit de un specialist în domeniu. Investiţia va fi suportată în totalitate de firmă şi va viza spaţii nefolosite până acum ale clădirii, potrivit acţionarului. Acesta a explicat celor câteva zeci de participanţi, cu detalii tehnice, că decedatul va trece prin două camere de ardere, ambele cu temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius, astfel că "nu sunt o sursă semnificativă de poluare". "În plus, dedesupt va fi amplasat un horn care are rolul de a decanta pulberile, iar aburii care vor mai rezulta vor fi trimişi la o înălţime foarte mare, astfel că mediul nu va fi afectat deloc", a susţinut Dunca. "Concluziile studiului relevă că datorită debitelor masice foarte mici nu se justifică moderarea matematică a dispersiei pentru metale grele, iar calitatea aerului din zonă nu va fi afectată deloc. Nu folosim nici apă în acest proces, aşa că acest crematoriu nu va polua mai mult decât o locuinţă obişnuită", a spus acţionarul. Potrivit acestuia, a fost întocmit şi un raport asupra impactului asupra sănătăţii locuitorilor din zonă, care nu are rezultate îngrijorătoare, iar "factorii de risc al unor percepţii precum mirosul sunt subiectivi". Pe lângă crematoriul propriu-zis, firma va investi şi în amenajarea unor camere frigorifice pentru păstrarea cadavrelor, precum şi a unor spaţii de depozitare a urnelor cu cenuşă, care vor fi închiriate.

Patronii câtorva firme de pompe funebre din Cluj, Hunedoara şi Oradea s-au declarat de partea acestui proiect. "Cimitirele din Cluj sunt pline, mai sunt locuri doar pe Valea Chintăului la stat, la privat în Mănăştur sau la Cordoş, care costă între 1.500 şi 2.000 de euro. Avem peste 10 cereri de incinerare pe lună şi pentru cei care îşi permit cam 3.000 de lei asigurăm transport la Bucureşti, Budapesta sau Debrecen pentru asta", a spus Alexandru Mureşan, patron al unei firme de profil de pe strada Avram Iancu. "Totul e civilizat la crematorii, nu am dat de fum sau mirosuri. La Cluj va prinde şi în funcţie de preţurile care vor fi stabilite", a adăugat Mureşan.

Localnicii din Mănăştur au avut însă reacţii foarte ferme de respingere a proiectului. "Aţi venit aici să faceţi propagandă pentru crematoriu, dar noi nu îl vrem. Nu ne opunem incinerării, ci mirosului pe care îl vom suporta", a spus Ioan Andreia, de la o asociaţie de proprietari de pe strada Mohora. Alţii au fost revoltaţi că dezbaterea nu a fost mai mediatizată, "să ştie toţi ca să îşi spună părerea", le-au spus celor prezenţi că nu au fost invitaţi în cartierul lor, iar un alt pensionar i-a spus acţionarului Mircea Dunca "să vă faceţi crematoriu lângă vila dumneavoastră".

"Să se facă crematoriu la marginea oraşului, nu în mijlocul unui cartier atât de plin", a sugerat Andreica Victoria, reprezentanta altui bloc din Mănăştur. Înfiinţarea crematoriului în Mănăştur a fost susţinută apoi de Marius Rotar, de la Asociaţia Cremaţionistă Amurg, din România. "Am văzut opt crematorii şi am asistat la incinerări şi pot spune că nu am văzut şi simţit nimic respingător, problema mirosului e una falsă", a spus Rotar.

Temerile mănăşturenilor, în ZIUA de CLUJ

Cotidianul nostru a publicat încă din 15 octombrie primul material despre intenţia construirii crematoriului. În 9 noiembrie sub titlul "Şocant: Crematoriu uman în centrul Clujului" au fost prezentate părerile mănăşturenilor, care se opuneau proiectului, temându-se de miros.

 

 

Comenteaza