Clujenii ies în stradă. Peste 3.000 şi-au anunţat prezenţa

Clujenii ies în stradă. Peste 3.000 şi-au anunţat prezenţa
Peste 3.000 de clujeni şi-au anunţat prezenţa la protestul "Clujul până la capăt", de miercuri, începând cu ora 18:00. Punctul de întâlnire, Piaţa Unirii.

Protestul a fost anunţat pe reţeaua de socializare Facebook şi urmează exemplul celui de marţi seară din Bucureşti, când peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă ca să ceară pedepsirea vinovaţilor tragediei din clubul bucureştean Colectiv, în urma căreia 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 140 au fost rănite, dar şi pentru a cere demisiile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu "Piedone". 

Între timp, două dintre cerinţe au fost îndeplinite: Victor Ponta şi Cristian Popescu şi-au dat demisia. 

Revendicările protestatarilor nu se opresc aici:


"1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone" şi a vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!

3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!

4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile".

Luna noiembrie a fost luna străzii și in 2014. Iar tonul s-a dat atunci la Cluj. Cea mai importantă manifestare a fost cea din 16 noiembrie 2014, atunci când peste 10.000 de clujeni au militat pentru ca dreptul de vot al românilor din diaspora să fie respectat. Protestul s-a tranformat într-o mare sărbătoare, odată cu anunţarea exit poll-urilor.

 

Declaraţii Victor Ponta: 

"Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru.

Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit", a spus Ponta. 

El a precizat că în cazul clubului Colectiv răspunderea juridică va fi stabilită de către justiţie. "Am văzut că a început acest lucru, sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică şi să nu ne păcălim că principalii vinovaţi sunt lăcomia şi iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, şi nu lăcomia şi iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii".

Ponta consideră că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

"Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat şi cred că agresivitatea, toleranţa, violenţa chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România" a mai spus Ponta.

Totodată, a amintit de rezultatele obţinute de guvernarea sa şi a precizat că nu se poate conduce o ţară cu ură.

"Am obţinut cu greu în ultimii ani rezultate economice şi sociale remarcabile şi dacă avem o perioadă lungă de instabilitate, de tulburări sociale şi politice putem să pierdem tot şi să ne întoarcem la momentul 2012. De altfel, într-un climat de instabilitate politică şi de tulburări sociale, cu oameni în stradă, e imposibil să promovezi noi proiecte pozitive, eu mă pricep doar la proiecte pozitive. Cei care cred că doar cu ură şi fiind contra pot să conducă o ţară vor constata cum au constatat şi în 2012 că nu e aşa", a afirmat Ponta.

În final, el a mulţumit tuturor care au votat şi susţinut Guvernul, cu loialitate, şi el şi-a araătat convingere că forţele politice şi parlamentarii care au susţinut Guvernul „au de ce să se mândrească" de rezultatele economice şi sociale ale Guvernului. Ponta a mai spus că toţi cei care speculează politic suferinţa oamenilor vor plăti un preţ foarte scump.

Cristian Popescu a declarat că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală, lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este "de profesie om".


 

Comenteaza