Clujenii îşi rup maşinile ca să facă un grătar în Hoia şi Făget FOTO

Clujenii îşi rup maşinile ca să facă un grătar în Hoia şi Făget    FOTO
Drumurile către cele mai apropiate zone de ieşit la iarbă verde la sfârşit de săptămână sunt impracticabile.

Odată cu începerea sezonului cald, clujenii au luat cu asalt pădurea Hoia şi Făgetul. Numai că până să facă grătarele, au "servit" o porţie de nervi din cauza gropilor imense prin care au fost nevoiţi să treacă cu maşinile. Dovada şocului pe care îl resimt autoturismele se vede pe gardul unei gospodării din Făget, unde proprietarul a expus zecile de capace de roţi căzute pe drum.

Drumul din Făget testează din plin îndemânarea şi vigilenţa şoferilor. Aceştia trebuie să ocolească gropile ce apar la tot pasul şi să fie atenţi la diferenţele de nivel de pe drum pentru a nu-şi rupe bara protectoare sau pentru a nu "decola" cu maşina. Un astfel de loc este pe drumul din Făget, în dreptul unui pod nu departe de sensul giratoriu cu Calea Turzii, lângă casa lui Ion Tanţău, omul care "colecţionează" capacele de roţi căzute de la maşini. "Le-am pus pe gard să vină oamenii care le-au pierdut să le recupereze. Mai vine câte unul şi zice: «Ăsta parcă-i al meu»", spune amuzat bărbatul. Acesta crede că trebuie realizate drenuri pentru captarea apei din toată pânza freatică, altfel "în fiecare an drumul coboară cu jumătate de metru", susţine Tanţău. Şoferii se plâng de starea proastă a drumului şi cer administraţiei locale să ia măsuri urgente. "Este dezastru. Primăria trebuie să refacă cu totul drumul, căci fundaţia e proastă. Nu să tot repare de zeci de ori şi să ţină nici jumătate de an", spune Cristi Măhălean.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că aşteaptă, la rândul lor, o decizie a guvernului. "Momentan, se efectuează plombări în locurile unde este nevoie urgentă. La jumătatea lunii martie am trimis la guvern, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, studiu de fezabilitate privind drumul din Făget şi aşteptăm să vedem dacă va fi cuprins în programul naţional de reabilitare a drumurilor. Dacă nu, vom căuta o soluţie pentru a fi reabilitat cu fonduri de la bugetul local", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

O altă zonă de agrement cu drum distrus este pădurea Hoia. Pe drumul neasfaltat ce mărgineşte pădurea s-au format adevărate cratere, care după o ploaie sunt greu de sesizat, şoferii riscând să rămână cu maşina în drum. Din această cauză, oamenii îşi lasă maşinile pe primul kilometru şi aglomerează zona de la începutul drumului. "Am mers cât am putut, dar parcă s-a rupt în două drumul. Efectiv, la un moment dat nu se mai poate merge. De aceea toată lumea se opreşte aici pe primul platou, ca să nu care lucrurile pe jos câţiva kilometri. Dacă este drum, atunci ar trebui să fie şi practicabil. Chiar dacă nu este asfalt, măcar să fie nivelat", a spus Andrei Preduţ, unul dintre şoferii care în weekend au ieşit cu prietenii la iarbă verde. Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, drumul de la Hoia nu va fi asfaltat, dar în curând se vor efectua lucrări de întreţinere.

 

Comenteaza