Clujenii, păgubiţi de angajate ale CEC

Clujenii, păgubiţi de angajate ale CEC
Cele trei femei care activau în cadrul agenţiei Hermes riscă închisoarea, după ce ar fi devalizat conturile mai multor clienţi.

Toate cele trei angajate ale agenţiei CEC Bank din complexul Hermes din cartierul Gheorgheni riscă închisoarea, după ce procurorii au descoperit că acestea furau din conturile clienţilor. Prejudiciul se ridică la aproape 700.000 de lei.

Cele trei angajate au ajuns miercuri în faţa instanţei, după o anchetă a Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj unde procurorii au cerut arestarea preventivă a două dintre cele trei suspecte. Judecătoria Cluj a respins propunerea procurorilor, iar DIICOT a atacat decizia cu recurs, ce urmează să fie stabilit şi va fi judecat săptămâna viitoare. „E un prejudiciu de 700.000 de lei", a spus şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei. Contactat de ZIUA de CLUJ, directorul CEC Bank Cluj, Dorel Coteţ, a refuzat să dea informaţii. „Nu sunt abilitat", a explicat acesta.

Cele două angajate pentru care s-a cerut arestarea preventivă sunt Ana Olga Coldea şi Daniela Liana Brie. O a treia angajată este cercetată în stare de libertate, iar procurorii nu au cerut arestarea acesteia. „Şi aceasta este pusă sub învinuire, dar din cercetări nu rezultă că are o implicare atât de mare", a spus Hrudei. Frauda a fost descoperită de angajaţii CEC Bank, cei care au şi făcut plângerea către DIICOT. „Ei au fost cei au descoperit, în urmă cu câteva săptămâni", a explicat Hrudei. Recursul va fi judecat săptămâna viitoare, la Tribunalul Cluj. Clienţii au fost despăgubiţi pentru banii furaţi din conturi, au explicat angajaţi ai CEC Bank, pentru ZIUA de CLUJ.

Amintim, de golirea unor conturi substanţiale se face vinovată şi contabila Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cosmina Druţă. Şi aceasta, pentru că avea acces nemijlocit la conturile instituţiei unde era angajată, a sustras de aici peste 1,8 milioane de euro.

Druţă, aflată acum în arest preventiv, este acuzată de spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată. Procurorii arată că Druţă ar fi profitat de calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi IRCETT SA, cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie 2011 - iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Vasile Naica, ar fi falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7,6 milioane lei (1,8 milioane euro) a fost transferată, din contul celor două instituţii la care aceasta era contabilă, în contul Vangher SRL.

Druţă ar fi falsificat ordinele de plată atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul ADRNV sau IRCETT SA. Procurorii nu au precizat care sunt aceste persoane cu funcţii de conducere a căror semnătură a fost falsificată. Totodată, pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul Vangher SRL, Druţă ar fi falsificat în perioada în cauză toate extrasele de cont de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADRNV şi IRCETT SA.

 

Comenteaza