Clujenii s-au luat la harţă pentru o porţie din recordul mondial

Clujenii s-au luat la harţă pentru o porţie din recordul mondial
Reprezentanta World Records Academy în România, Ramona Niţă, a certificat oficial: Clujul se poate mândri cu cei mai mulţi pui din lume fripţi în aceeaşi tigaie.
Îmbrânceli, ţipete şi înjurături au animat ieri mulţimea care a asistat la omologarea recordului mondial stabilit la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, oamenii fiind nerăbdători să îşi primească porţia gratuită de pui.

O echipă de 15 bucătari, între care şi concurenţi de la standul israelian sau membri ai juriului, a preparat specialitatea sub conducerea clujeanului Tibi Kiss Budai. Cei 210 pui, tranşaţi în nu mai puţin de 840 de bucăţi, au fost fripţi într-o tigaie de 15 metri pătraţi, încălzită cu 25 de butelii de gaz. Friptura a fost aromată atât cu condimente, cât şi cu trufe, o delicatesă care a valorat nu mai puţin de 2.000 de euro. Mirosurile ademenitoare au strâns sute de persoane care au asistat cu nerăbdare, de jur împrejur, la prepararea mâncării. Bucăţile de pasăre au fost puse în tigaie şi întoarse cu grijă de către echipa maestrului Kiss, cu ustensile de bucătărie având mânere foarte lungi. În paralel, a fost pregătit într-o căldare de alături sosul cu care a fost stropită carnea, un record la rândul său, deşi nu a fost atestat oficial. Mai exact, 80 de litri de sos de maioneză, usturoi şi castraveţi. Pentru ca recordul să poată fi omologat, a fost măsurată la final temperatura din tigaie, frigerea cărnii fiind obligatorie, ca şi consumarea a cel puţin 90% din preparat, după cum a precizat Ramona Niţă, reprezentanta World Record Academy din România. Certificatul de record mondial le-a fost înmânat apoi membrilor echipei. “Suntem pe harta mondială a gastronomiei cu un nou record, pentru prima dată la Cluj!”, a rostit organizatorul Radu Zărnescu pe scenă, în acordurile piesei “We are The Champions” a trupei Queen.

Organizatorii au avut apoi mari dificultăţi să stăvilească năvala oamenilor înfometaţi şi furioşi, problemă cu care se confruntă an de an, la fiecare ediţie. Până acum, cele mai agresive episoade aveau loc în timpul concursurilor de gătit: după ce juriul gustă din preparatele concurenţilor, publicul se îmbulzeşte şi devorează tot ce se găseşte la stand, uneori şi bucatele negătite. De această dată au fost pregătite garduri de metal cu care a fost împrejmuită aria în care a avut loc evenimentul, după care publicul a fost direcţionat prin coridoare care aveau de-o parte şi de alta aceleaşi grilaje. Intrarea în zona în care se dădeau porţiile gratuite de pui s-a făcut însă cu îmbrânceli şi huiduieli şi puţin a lipsit să izbucnească o bătaie, deşi în mulţime erau copii mici şi mulţi pensionari. “Daţi-mi şi mie!”, “Şi eu vreau!”, “Mi-e foame!”, se auzea la intrarea în zona de acces, în timp ce clujenii aflaţi în cealaltă parte a grilajului dezaprobau scandalul, mai ales că “sunt oameni în toată firea, îi filmează, îi va vedea toată ţara la televizor cum cer mâncare”. După circa o jumătate de oră însă mulţimea s-a liniştit şi evenimentul a continuat.

Cupa a mers la Predeal

Cel mai râvnit premiu al acestei ediţii, Cupa Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, a fost acordat maestrului Petrică Mândru, de la Hotelul Rozmarin din Predeal. Între cele mai spectaculoase preparate ale ediţiei s-au numărat cele gătite ieri, în cadrul proiectului Gastro Cultura. Clujenii s-au bucurat, astfel, de mâncăruri precum o paella uriaşă, de 180 de porţii, un desert pentru 200 de persoane, tot atâţia gomboţi realizaţi după reţeta tradiţională sau reţeta din Grecia Antică a echipei Gastro Mithologia. “Nu avem încă o cifră oficială, însă pot spune cu siguranţă că publicul a depăşit toate aşteptările, au venit mult mai mulţi oameni decât anul trecut. În 2009 am avut un trafic de 15.000 de oameni în fiecare zi de campionat”, a declarat Radu Zărnescu, coordonatorul proiectului.


Comenteaza