Clujenii sfidează gripa

Clujenii sfidează gripa
Numărul celor care s-au prezentat la medic în această iarnă pentru administrarea vaccinului antigripal este de aproape trei ori mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dacă în iarna trecută isteria gripei porcine aducea zilnic peste 100 de clujeni la Spitalul de Boli Infecţioase, de această dată nu a fost înregistrat nici măcar un pacient cu simptome suspecte că ar putea anunţa prezenţa bolii.

“Am primit 32.000 de doze de vaccin antigripal la începutul iernii, din care au fost administrate 30.000. Anul trecut, pe vremea asta au fost administrate la Cluj 82.000 de doze de vaccin, incluzându-le pe cele de prevenire a instalării virusurilor pandemice şi a celor sezoniere ”, a precizat Mihai Moisescu, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. “Pentru o parte a populaţiei, mai exact cei în vârstă, persoanele care suferă de boli cronice, boli respiratorii sau cardio-vasculare, copii şi vârstnici instituţionalizaţi ori din personalul medical, vaccinul este gratuit şi constituie singura metodă de profilaxie. Numai aşa pot să prevină contractarea unor viruşi care le-ar putea cauza complicaţii grave, în unele cazuri chiar deces”, a atras atenţia specialistul. Cei care vor să îşi facă vaccinul chiar dacă nu se înscriu în aceste grupe de risc pot să îl achiziţioneze contra cost de la farmacii şi să apeleze la cabinetul medicului de familie pentru consultaţie şi administrarea substanţei.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase erau înregistraţi iarna trecută între 100 şi 150 de clujeni care se prezentau cu simptome de gripă. “Era un volum de muncă foarte mare, cred că a fost un record în ultimii ani şi se datora în parte mediatizării epidemiei de gripă porcină”, a spus Mihaela Lupşe, directorul medical al instituţiei. De la începutul sezonului rece însă, nici un clujean nu a mai fost înregistrat la medicii de aici cu simptome de gripă. Nici lipsa bolnavilor de gripă nu este o situaţie obişnuită în unităţile spitaliceşti clujene. “În alţi ani am avut epidemii cu alte tipuri de gripă, în total erau cam 50 de pacienţi într-un sezon”, a precizat specialista. “Chiar dacă până acum nu am avut cazuri, suntem pregătiţi să reluăm toate măsurile pe care le-am aplicat şi anul trecut în timpul pandemiei de gripă porcină”, a spus Ioan Mureşan, managerul spitalului.

Cum să ne ferim de gripă

În ultima perioadă numărul total al infecţiilor respiratorii acute, precum şi al virozelor respiratorii este în creştere în România, avertizează specialiştii de la DSP: “Până în prezent nu există focare epidemice de gripă. Au fost izolate patru virusuri gripale (trei tulpini de virus AH1N1, o tulpină A H3 N2). Gripa este o boală respiratorie acută, determinată de virusuri. Ea poate fi uşor confundată cu alte tipuri de infecţii virale respiratorii. Dar gripa, spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este însoţită frecvent de febră ridicată, prezentă chiar la debutul bolii, împreună cu o stare de rău general”, arată oficialii instituţiei clujene într-un comunicat de presă. Transmiterea acestor afecţiuni se face pe cale respiratorie. “În prezent, situaţia este foarte bună, abia sunt trei bolnavi de gripă în toată ţara, doi în Moldova şi unul la Bucureşti, însă sezonul propice acestei boli e abia la mijloc şi viruşii pot acţiona oricând. Pentru prevenire, putem recurge la metode de igienă sanitară elementară, de la spălatul des al mâinilor cu apă şi săpun la tuşitul şi strănutatul în batistă, evitarea aglomeraţiei, alimentaţie sănătoasă, la mişcare şi la purtarea unor haine groase”, a atras atenţia Mihai Moisescu.


Comenteaza