Clujul are cele mai mari taxe de şcolarizare

Clujul are cele mai mari taxe de şcolarizare
Universităţile clujene de medicină umană şi veterinară se află în topul instituţiilor de profil din ţară în privinţa banilor solicitaţi studenţilor români, respectiv celor care vin din afara ţării.

 Universitarii de la cele două instituţii clujene susţin că taxele anuale percepute nu sunt mari, având în vedere că ele abia acoperă costurile aferente salariilor profesorilor şi logisticii necesare predării la specializările respective.

 

Studenţii români de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din

Cluj-Napoca plătesc 8.100 de lei pentru un an de studii la nivel de licenţă, cea mai mare taxă de şcolarizare de acest fel din ţară. La UMF Bucureşti, Iaşi sau Timişoara studenţii achită 6.000 de lei. La alte specializări din cadrul instituţiei ieşene, cum ar fi cea de asistenţi medicali sau moaşe, taxele variază între 3.500 şi 5.000 de lei, a precizat prorectorul Ioan Costea. Mai aproape de taxele stabilite de universitarii clujeni se află UMF Târgu-Mureş, unde la medicina veterinară, cea dentară sau farmacie studenţii au de scos din buzunar 8.000 de lei, iar cei care urmează cursuri de asistenţi, moaşe sau farmacişti plătesc anual 4.000 de lei.

 

Străinii care urmează specializări medicale plătesc la Cluj o taxă anuală de 5.000 de lei, la fel ca şi colegii lor din Bucureşti, Timişoara sau Târgu-Mureş. Studenţii la UMF Bucureşti au de achitat câte 360 euro/lună dacă provin din ţări din afara Uniunii Europene (UE). “Nu se poate spune că sunt nişte taxe exorbitante, mai ales că abia acoperă cheltuielile”, a explicat prorectorul UMF Iaşi, Ioan Coste. “Se consumă mulţi bani cu logistica de la cursuri şi seminarii, laboratoare, cu salariile cadrelor didactice. Cei care predau în alte limbi decât cea română nu sunt plătiţi mai mult decât dacă îşi depăşesc norma. încercăm să menţinem la un nivel acceptabil taxele şi nu cred că se pot numi mari. în alte ţări ajung şi la 12.000 euro/an”, a mai spus Coste.

 

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj se află în fruntea clasamentului la taxele plătite de studenţii străini. Cei care studiază agricultura în franceză au de plătit 3.000 de euro anual, iar la medicină veterinară în engleză trebuie achitaţi 4.500 de euro. Studenţii care aleg să nu dea concurs de admitere vor plăti 5.000 de euro.

 

“Am gândit aceste specializări pentru studenţii din afara ţării. Specialitatea în limba franceză ne-a fost cerută de universităţile din Maroc şi Tunisia cu care colaborăm. Acum am deschis specializarea de agricultură în limba franceză, în timp ce medicina veterinară în limba engleză o avem de anul trecut”, a declarat Sonia Sână, purtător de cuvânt al USAMV Cluj. 67 de străini au studiat anul trecut. “Am avut cinci înscrişi la medicină veterinară în limba engleză care au plătit taxa, iar luni, prima zi de înscriere, aveam deja 12 înscrişi la linia engleză. Din cei 67, doar cinci au plătit taxă anul trecut, restul fiind bursieri ai statului nostru, care studiază în română”, a precizat Sână.

 

Barem minim fixat de minister

 

USAMV Iaşi a stabilit pentru anul universitar 2010-2011 între 300 şi 350 de euro lunar, în funcţie de specializare, ca taxă de şcolarizare pentru străini.

 

“Taxele sunt diferenţiate în funcţie de domenii de studiu şi de specializări. Profesorii care predau în engleză nu sunt plătiţi mai mult, dar au alocate mai puţine ore. Cei care vin să înveţe aici au opţiunea să dea examen pentru a învăţa în limba română, ceea ce le scade substanţial taxa. Avem câţiva studenţi străini care au reuşit asta”, a precizat Gheorghe Săvuţa, prorector al USAMV Iaşi.

 

“La Ministerul Educaţiei s-au stabilit cuantumuri minime ale taxelor pentru străini. La noi au crescut de la 320 la 350 euro/lună la specializările principale”, a explicat Stelian Acatincăi, prorector al USAMV Timişoara. La USAMV Bucureşti străinii din afara UE pot învăţa doar la specializarea medicină veterinară în engleză, unde taxa este de 3.200 euro/an, a precizat secretara-şefă Nicoleta Davidescu.

Comenteaza