Cele două motociclete sunt echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semiautomat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secreții și geantă medicală de urgență şi alte echipamente specifice. Motocicletele vor fi dotate cu dispozitive de avertizare sonoră și luminoasă, dar și cu sisteme speciale de comunicații.
„Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani, iar sistemul integrat de urgenţă trebuie să ţină pasul cu nevoile cetăţenilor din acest oraş important. Noi trebuie sa ne adaptăm, astfel încât să facem posibile intervenţii rapide în sprijinul populaţiei din zonă. Operaţionalizarea a două motociclete SMURD face parte din această strategie, gândită demult pentru acest oraş", a declarat Raed Arafat, secretar de stat şi șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.
Clujul este al treilea oraş din România, după Bucureşti şi Constanţa, care beneficiază de astfel de motociclete. ''Acest proiect a fost implementat iniţial în Bucureşti, unde timpul foarte scurt de răspuns la intervenție, de doar 3-5 minute în medie, comparativ cu media de 8 minute a unei ambulanțe, în 2.100 de acţiuni de salvare în 2016, au dovedit eficiența acestui serviciu.
Existența unei flote de motociclete SMURD va face posibilă executarea de misiuni de intervenție, cu plecare aproape instantanee la solicitări și cu costuri minime, având în vedere consumul scăzut de carburant", au arătat reprezentanţii ISU Cluj.