Clujul are "unsprezece mănăstiri frumoase și toate au clopotnițe înalte în formă de chiparos"

Clujul are
Turcul Evlia Celebi a fost unul dintre marii călători ai lumii, de la apusul Evului Mediului. Cu două sute de ani înainte de apariția primelor ghiduri de călătorie și a noțiunii de turism, Celebi a vizitat Ardealul şi Clujul.

Evlia Celebi și-a descris călătoriile în zece volume, intitulate „Seyahatname" (Carte de călătorii). În 1661 el a vizitat de mai multe ori Clujul și Turda, în timp ce îl însoțea pe vizirul Köse-Ali pașa în campaniile duse împotriva principelui transilvan Ioan Kemény, scrie cluj.travel. Iată ce a scris despre Cluj:

"Cetatea Clujului este o construcție puternică, în formă de pătrat, așezată la poalele unui deal cu vii, având circumferința de patru mii de pași. Este o cetate cu un zid simplu, cu patruzeci de tunuri și cu patru porți, precum și cu șanț. Cetatea are și întărituri în partea de apus, unde se află una din porți. Spre poarta aceasta se găsește o moară de apă. La răsărit, se află poarta dinspre oraș, iar la miazăzi este poarta Cimitirului; în partea aceasta șanțul nu e adânc.

Toată lumea, intrând în cetate, a vizitat-o și a făcut negoț. Atunci, am intrat și eu, umilul de mine, și am privit-o. Are unsprezece mănăstiri frumoase și toate au clopotnițe înalte în formă de chiparos și sunt acoperite cu cositor, ca argintul, cu bronz sau cu tablă. Pe cupola fiecărei biserici se află cruci aurite de mărimea omului; pe lângă biserici se găsesc și case preoțești, ce servesc pentru școli, ca medresele. Se mai găsesc și case de negoț, târguri și bazaruri. Numai femeile cumpără și vând; bărbații lor se îndeletnicesc și ei cu unele treburi", a scris Celebi.

Potrivit istoriciolor, în secolul al XVI-lea, după cucerirea Regatului Ungariei de către turci, Transilvania a devenit principat autonom, iar Clujul a fost numit capitala cestuia. În oraş a apărut prima tipografie şi au fost construite o serie de clădiri, şcoli, dar şi cea dintâi Universitate.

Etichete
Comenteaza