Clujul, de 75 de ani cu Florin Piersic

Clujul, de 75 de ani cu Florin Piersic
Proiecţii gratuite cu filme legendare ce îl au ca erou, dar şi curiozitatea de a vedea cum arată cinematograful care de acum îi poartă numele, au adus ieri la film sute de clujeni. Seara, sala Casei de Cultură a Studenţilor a fost neîncăpătoare la reprezentaţia piesei “Străini în noapte”.
Sediul renovat al fostului Cinema Republica, rebotezat Florin Piersic, a găzduit o adevărată sărbătoare în ziua în care popularul star a împlinit vârsta de 75 de ani. O mulţime compactă de oameni a aşteptat minute în şir ieri la prânz deschiderea uşilor cinematografului, pentru a putea urmări “Haiducii lui Şaptecai”, primul film din seria de proiecţii gratuite oferite clujenilor la aniversarea marelui actor.

“Am mai văzut filmul acesta demult, în tinereţe, nu mai ştiu exact când. Am auzit că se dă iar astăzi şi am venit cu soţul; ni se pare un eveniment frumos”, a declarat clujeanca Veronica Ban, una ditre spectatoarele de la prima proiecţie. “Ne place foarte mult de Piersic şi filmele lui au fost întotdeauna o bucurie. Pe de altă parte, am fost şi foarte curioşi să vedem cum au amenajat sala”, a adăugat femeia.

Publicul, care a umplut sala proaspăt renovată a celui mai popular cinematograf clujean, a fost unul divers, de la vârstnici pentru care filmele lui Piersic sunt amintiri ale tinereţii până la puştani, studenţi şi chiar copii. “Eu sunt prieten cu Florin, dăm mâna şi ne salutăm de fiecare dată când ne întâlnim. Nu am ratat nici un eveniment la care a venit şi el şi nici un film. Filme ca ale lui nu s-au mai făcut la noi şi uite că vine şi tineretul să le vadă. Era cazul să schimbe şi sala asta, e aşa de când am fost prima dată la film, şi au trecut nişte ani de atunci”, a spus Nicolae Pantea, un alt spectator. Programul aniversar a continuat cu filmul “Colierul de turcoaze”, urmat la orele serii de “Trandafirul galben”, şi, la final, de producţia “Drumul oaselor”. Miercuri seară, fostul cinematograf Republica a fost inaugurat cu mare fast în varianta sa renovată modern şi cu numele marelui actor. Florin Piersic a sosit la eveniment călare pe un cal, în costumul faimosului personaj Mărgelatu.

Cea mai mare bucurie a maestrului


Florin Piersic a fost, aseară, protagonistul piesei de teatru “Străini în noapte”, devenită o adevărată “tradiţie” în ultimii ani la aniversarea sa.

Spectacolul de aseară a stârnit interesul unui număr foarte mare de clujeni. Sala Casei de Cultură a Studenţilor a fost arhiplină. Deşi s-au pus scaune şi între rânduri, tot nu au fost suficiente locuri. Din public au făcut parte oameni de cultură, scriitori, politicieni, oameni de afaceri. Prefectul Florin Stamatian şi soţia au fost prezenţi la spectacol, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Nici directorul Festivalului de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, nu a dorit să rateze momentul. Înainte de începerea piesei, sărbătoritul a ieşit în faţa publicului şi a mărturisit că este emoţionat de fiecare dată când are spectacol, deci cu atât mai mult când se află în faţa spectatorilor de acasă. El a evocat şi emisiunea de acum trei zile, de la NCN Cluj, realizată de Rareş Bogdan, care s-a prelungit până la trei ore în urma mesajelor primite de la clujeni. “Cea mai mare bucurie pe care am avut-o în această viaţă a fost în seara de ieri (miercuri - n. red.), când cel mai mare cinematograf din Cluj a primit numele de Florin Piersic”, a mărturisit marele actor clujean.

Piesa “Străini în noapte” se joacă în ultimii ani, pe scenele din toată ţara. Clujenii au avut ocazia să urmărească de aproximativ 20 de ori spectacolul semnat de Eric Assous şi regizat de Radu Beligan. Dacă până nu demult rolul feminin era interpretat de Emilia Popescu, Piersic a jucat de această dată alături de actriţa Medeea Marinescu. După spectacol, acesta a primit un buchet de flori şi din partea Oanei şi a lui Emil Boc.


Comenteaza