Clujul din satelit, la ora de geografie

Clujul din satelit, la ora de geografie
Elevii din Cluj şi Mureş vor fi primii din Europa de Est care vor avea parte de prezentări spectaculoase în cadrul orelor de geografie, inclusiv cu imagini satelitare din localităţile în care se află.
“Sperăm că vom impune un brand în memoria colectivă a profesorilor de geografie care vor fi beneficialii acestui program”, a declarat Dănuţ Petrea, decanul Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Proiectul la care făcea referire, “GeoSpace: centrul de geomatică destinat pregătirii complementare a cadrelor didactice preuniversitare din domeniul geografiei”, este implementat de Facultatea de Geografie a UBB, în parteneriat cu compania Advanced Studies and Research Center. Grupul ţintă al proiectului este format din 720 de persoane, dintre care 504 profesori din învăţământul preuniversitar din 12 judeţe şi 216 cadre didactice din învăţământul superior.

În urma acestor cursuri şi a tehnologiilor care le vor fi puse la dispoziţie, profesorii de geografie îşi vor putea preda orele prezentându-le elevilor imagini din satelit ale localităţilor în care se află. “Se vor folosi imagini şi scheme preluate de satelit, prelucrate şi completate, astfel încât vor rezulta animaţii la fel ca cele pe care le vedem la meteo”, a precizat Florin Şerban, director al Advanced Studies and Research Center. “Primele judeţe în care vom implementa acest sistem vor fi Cluj şi Mureş. Vom folosi şi monitorizări în timp ale acestor zone, prin care se vede cum se modifică suprafaţa pământului şi se mai pot observa fenomene cum ar fi despăduririle sau creşterea aglomeraţiilor urbane la periferiile judeţelor ori chiar cum se vede Pământul din spaţiu. Sunt imagini exotice care vor prinde foarte bine în rândul elevilor de liceu sau de şcoală generală”, a adăugat Şerban.

“Am demarat acest proiect având în vedere decalajul enorm dintre conţinutul învăţământului geografic universitar şi cel practicat în şcoli. Există o serie de manuale alternative care prezintă informaţii perimate şi unele lipsite de orice utilitate în cariera ulterioară a elevilor. Nu s-a făcut adaptarea la progresele imense care s-au făcut în ultimii ani, atât în domeniul conceptual, cât şi al tehnologiilor destinate învăţării”, a punctat decanul.

Tehnologiile satelitare au o paletă largă de utilizări care poate cuprinde domenii ca mediul înconjurător, infrastructură, dezastre naturale, asigurări sau exploatarea resurselor. Proiectul a demarat la 1 septembrie şi se va derula pe parcursul a trei ani, cu o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 12,1 milioane lei din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Profesorii participanţi vor primi calculatoare şi programe informatice, li se vor asigura cazarea şi masa în timpul cursurilor de pregătire care vor avea loc la centrul de geomatică de la Facultatea de Geografie a UBB şi, de asemenea, vor primi şi subvenţii de stimulare al căror cuantum nu a fost stabilit încă.

Comenteaza