Clujul, în primele zece judeţe la rata infracţionalităţii

Clujul, în primele zece judeţe la rata infracţionalităţii
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în judeţul Cluj sunt mai multe infracţiuni decât în Iaşi sau Constanţa.

Institutul Naţional de Statistică (INS), preluat de businessday.ro, a dat publicităţii un raport privind rata infracţionalităţii în România, prezentând şi o situaţie pe judeţe. Clujul se situează pe locul 7 ca număr de infracţiuni la 100.000 de locuitori, fiind în aceeaşi categorie cu Doljul şi depăşind cu mult judeţe precum Iaşi şi Constanţa. Şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, comisar-şef Marcel Bonţidean, spune că situaţia nu este alarmantă deoarece sunt multe furturi mici care fac să crească numărul de infracţiuni, iar pe anul acesta rata infracţionalităţii este în scădere.

Potrivit datelor INS, rata infracţionalităţii în România în anul 2010 a fost de 1.366 de infracţiuni la 100.000 de locuitori, puţin în scădere faţă de 2009, când a fost de 1.397. Statisticile arată că, în total, anul trecut au fost circa 293.000 de infracţiuni în toată ţara. În acelaşi timp, rata criminalităţii - persoane condamnate definitiv la 100.000 de locuitori - a fost de 195, în creştere faţă de 2009. Pe judeţe, rata infracţionalităţii variază între un minim de 985 în judeţul Galaţi şi un maxim de 2.384 în Hunedoara. Alături de acest judeţ, Alba, Mureş, Gorj, Giurgiu şi Călăraşi au o rată de peste 1.700 de infracţiuni la suta de mii de locuitori. Clujul este chiar primul sub limita de 1.700, cu o rată a infracţionalităţii de 1.699, făcând parte dintr-un grup de 17 judeţe plus Bucureştiul, ce au o rată între 1.300 şi 1.700. În această categorie regăsim şi Doljul, cu 1.559, un judeţ intens mediatizat pentru infracţiunile violente din Craiova. În mod surprinzător, toate judeţele din Moldova, unde au loc numeroase crime, violuri şi alte violenţe, au o rată între 1.000 şi 1.300 de infracţiuni la 100.000 de locuitori.

Şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca susţine că situaţia infracţionalităţii din Cluj nu este îngrijorătoare. "Avem o scădere în primele nouă luni ale acestui an cu circa 300 de infracţiuni la suta de mii de locuitori. În plus, Clujul este un oraş mare, cu circa 500.000 de locuitori, când sunt şi studenţii, astfel că nu se compară cu judeţe mai mici, unde sunt reşedinţe de judeţ mici. În Cluj sunt multe furturi din magazine, supermarketuri, hypermarketuri, maşini, iar acestea cresc rata infracţionalităţii deoarece şi un furt de 100 de lei este luat în considerare. Dar nu avem aşa multe infracţiuni cu violenţă precum în alte judeţe din zone mai sărace. Hoţii vin în Cluj ca la Mecca", spune Marcel Bonţidean.

Focar de infracţionalitate, anihilat de poliţişti

Politiştii au descins ieri dimineaţă pe strada Câmpului, din cartierul Mănăstur, într-o colonie de ţigani ce stăteau ilegal în imobilul unui clujean. Politiştii le-au verificat actele de identitate şi au constatat că nici unul nu avea domiciliul la adresa respectivă. Ţiganii s-au justificat spunând că nu au unde locui. Proprietarul terenului şi al imobilului, Alexandru Raţ, a declarat că a încercat de mai multe ori să îi evacueze pe ţigani, dar fără succes. "Vreau să construiesc aici un sediu de firmă, dar nu am putut pentru că refuză să plece. Cine are curaj să se bage între ei şi să îi scoată afară?", a spus proprietarul. Ţiganii au fost amprentaţi şi trimişi în localităţile de origine.

 

Comenteaza