Clujul, în topul oraşelor din România cu cei mai mulţi atei. Ce spun feţele bisericeşti

Clujul, în topul oraşelor din România cu cei mai mulţi atei. Ce spun feţele bisericeşti
În ultimul deceniu, numărul românilor care se declară atei a crescut de aproape trei ori, potrivit datelor Recensământului din 2011. Locuitorii Bucureștiului și Ardealului sunt cel mai puțin preocupați de religie, contrastând puternic cu Oltenia, unde există cea mai mică proporție de atei. Fețele bisericești spun că de vină este occidentalizarea societății.

Numărul românilor care nu cred în Dumnezeu aproape că s-a triplat în ultimul deceniu. Dacă la Recensământul din 2002, erau 8.524 de „necredincioși", după Recensământul din 2011, numărul lor a ajuns la 21.196.

Cea mai mare concentraţie se află în zona Bucureşti-Ilfov (aproape 8.000 de atei) şi în general în zonele bogate ale ţării (Ardeal, Banat), iar cea mai mică- în Oltenia (750), Dobrogea şi zonele sărace ale Munteniei (Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa). În clasamentul pe oraşe, Bucureştiul conduce, cu 7.346 de atei, fiind urmat de Cluj-Napoca (1.616), Timișoara (1.011) şi Iași (808).Fețele bisericești pun fenomenul îndepărtării de Dumnezeu pe seama secularizării și occidentalizării societății. Curentul răcirii față de Biserică suflă dinspre Apus spre Răsărit.

„Nici criza, nici scandalurile în care au fost implicați unii preoți nu credem că sunt motivele pentru care a crescut numărul ateilor. Ateii sunt împotriva lui Dumnezeu, iar perioadele de criză apropie oamenii de Biserică, pe când în cele de bunăstare și opulență scade receptivitatea față de valorile și morala creștină. Apropierea oamenilor de Biserică va scădea o dată cu acest curent al secularizării, al orientării spre terestru, care vine din Occident. Acum 70 de ani, în Vest, Biserica majoritară se bucura de tot atâta popularitate de care se bucură Biserica Ortodoxă acum. În prezent, biserica majoritară de acolo mai are o popularitate de doar 15%", spune preotul Iulian Negru, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală, Arhiepiscopia Iașilor, citat de EVZ.

 

Etichete
Comenteaza