Clujul se îmbogăţeşte cu cinci străzi noi
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Oct 2014, 12:43
- Eveniment
- Ascultă știrea
Pe parcursul desfăşurării celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internațional de Film Comedy, Piața Muzeului, Bulevardul Eroilor, Piața Unirii, Piața Mihai Viteazul și Strada Universității poartă, în mod simbolic, numele clasicilor comediei, în cadrul unui proiect educațional ce promovează eroii comediei din toate timpurile.
Astfel, Piața Unirii a devenit Piața Charlie Chaplin, cei mai cunoscuți comedianți din Epoca de Aur a Hollywood-ului, Stan și Bran, redenumesc Bulevardul Eroilor, Buster Keaton, poreclit "băiatul care nu se rănește niciodată" îşi împrumută numele Pieţei Mihai Viteazul, Piața Muzeului poartă numele celebrului grup de comedianți britanici, Monty Python, iar Strada Universității a devenit Strada Pantera Roz.
Celebrul actor, regizor, scenarist, producător, dar și compozitor al muzicii comediilor sale, Charlie Chaplin, a fost unul dintre cei mai cunoscuți oameni în anii '20. A câștigat un singur Oscar în 1973 pentru coloana sonoră din "Limelight". Filmul nu a fost distribuit în Statele Unite ale Americii vreme de 20 de ani ceea ce l-a făcut eligibil pentru premiile Academiei Americane de Film. De abia după 13 ani de la realizarea primului film sonor din istoria cinematografiei, Chaplin realizează primul său film vorbit - "Dictatorul" (1940).
Cunscuţi în ţară ca "Stan și Bran", seria de gaguri care a cucerit sufletele românilor se numeşte de fapt "Laurel and Hardy". Stan Laurel și Oliver Hardy au fost pionierii comediei cinematografice burlești în perioada anilor '20 - '50 și au apărut împreună în peste 50 de scurtmetraje și 23 de lungmetraje.
Buster Keaton, faimos pentru ușurința cu care pășea sau sărea din tren, a debutat la vârsta de trei ani în vodeviluri alături de părinții săi. Jocul de scenă era deseori destul de periculos pentru puștiul Buster care era aruncat precum mingea în public. A deprins rapid trucurile de a se feri. Keaton a realizat zeci de scurtmetraje, 14 producții de lungmetraj și a lucrat ca scenarist neoficial al fraților Marx.
Comedianții britanici Monty Python au revoluționat comedia așa cum Beatles a influențat fundamental istoria muzicii. Gagurile faimosului grup format din cinci britanici și un american (binecunoscutul regizor Terry Gilliam) au avut premiera în 1969. Comicul lor prezintă o lume întoarsă pe dos asemenea carnavalului medieval atunci când bufonul devenea rege.
Pantera Roz este personajul fictiv asociat cu detectivul francez Jacques Clouseau obsedat de prinderea unui hoț de giuvaiere. Pantera Roz este de fapt un diamant denumit astfel datorită formelor strălucitoare refractate de prețioasa piatră. Creată inițial doar pentru genericul comediei polițiste Pantera Roz (1946) cu Peter Sellers în rolul principal, personajul a devenit atât de popular încât creatorii au decis crearea unei serii de scurtmetraje animate după modelul Mickey Mouse. În urmă cu 50 de ani, animația "The Pink Phink" câștiga Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Timp de 15 ani, celebra felină a avut o dublă personalitate: gazda unui serial de desene animate, cu apariții în 6 filme din cele 11 create în jurul detectivului Clouseau.
Festivalul Comedy Cluj se desfăşoară între 10 şi 19 octombrie şi prezintă publicului peste 147 de proiecții în zece zile.