Clujul va avea un film al Festivalul de la Berlin

Clujul va avea un film al Festivalul de la Berlin
Un scurtmetraj despre întoarcerea în România a unui sas emigrant, realizat de o absolventă a UBB va rula la cea de-a zecea ediţie a prestigiosului eveniment care va premia cele mai bune filme din lume.

Producţia regizoarei Raluca David a fost selectată pentru programul Campus Studio al festivalului, din cele peste 4300 de filme candidate din nu mai puţin de 137 de ţări.

Regizoarea Raluca David, absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) a fost selectată la cea de-a zecea ediţie a programului Berlinale Talent Campus. Manifestarea va avea loc în perioada 11-16 februarie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Clujeanca va participa, astfel, la Campus Studio, unul dintre cele 8 programe de training din Berlinale Talent Campus, cu filmul de debut al acesteia, Gobbel, produs de Cristian Hordilă.

În prim-planul scurtmetrajului se află povestea unui german sas, care se întoarce acasă, în România, după mai mult de 6 decenii. "Este prins însă în tradiţiile şi obiceiurile româneşti legate de înmormântare în cel mai ironic mod posibil", precizează realizatorii filmului. Despre finanţarea producţiei, aceştia afirmă că s-a făcut "exclusiv din surse independente, obţinute prin product placement şi susţinere atât din partea unor companii locale din Cluj, cât şi internaţionale". Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 8 zile, în satul Dorolea, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Filmul mai are în palmares în acest moment Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, acordat la ediţia de anul trecut a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, precum şi Premiul pentru cel mai bun film din cadrul competiţiei Open Society Shorts Bucureşti. "Sunt foarte fericită că am fost selectată să particip la acest program, nu ştiu cum de au ales aplicaţia mea. Filmul va fi prezentat în program, se vor prelucra anumite detalii tehnice de către specialişti în domeniu, mă bucur că pot învăţa lucruri noi şi cunoaşte oameni din domeniu", a declarat regizoarea. Filmul Gobbel a fost lucrarea ei de licenţă. Acum are o firmă, alături de doi colegi, în cadrul căreia se produc videoclipuri şi diverse filme şi mai lucrează la un nou scenariu de scurtmetraj.

Programul Campus Studio de la Festivalul de la Berlin este un training intensiv de post-producţie şi editare în cadrul căruia participanţii au ocazia de a-şi îmbunătăţi filmele aflate în etapa finală de producţie, beneficiind atât de îndrumarea unor profesionişti din domeniul cinematografic cât şi de o tehnologie performantă.

Festivalul de Film de al Berlin, supranumit şi Berlinala, este unul dintre cele mai aşteptate evenimente din lumea filmului mondial. A fost fondat în Berlinul de Vest în 1951. Pentru această ediţie, organizatorii au anunţat că îi vor acorda Ursul de Aur actriţei americane Meryl Streep.

 

 

Comenteaza